VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Rödgrönt muller i Tyskland

mullertyskland.jpg

Åt vilket håll blåser den politiska vinden i Tyskland? Tavla: Abraham van Beijeren (Wikimedia Commons)

Konstnären Ai Weiwei vill lämna Tyskland, SPD allt närmare rot-rot-grün, fortsatt medvind för Die Grünen och motvind för AKK.

Jag tänkte pröva ett nytt grepp på bloggen och skriva kort om vad som hänt i tysk politik denna vecka. Håll till godo.

Först ut är nyheten om att den kinesiska konstnären Ai Weiwei lämnar Berlin efter fyra år i staden. I en intervju med Die Welt motiverar Ai sitt beslut bland annat med att Tyskland är allt för undfallande mot regimen i Peking. Ais bidrag till filmen ”Berlin, I love you” klipptes bort när den visades på de tyska biograferna av rädsla för att förlora pengar och tillgång till den kinesiska marknaden. Även Berlins filmfestival drar sig för att visa hans filmer, menar Ai. Vart han ska flytta vet han ännu inte.

I går gick en av SPD:s tillförordnade ordföranden, Malu Dreyer, ut och förordade ett framtida samarbete mellan Die Linke och Die Grünen på förbundsnivå (”rot-rot-grün”).

”Skulle det uppstå en majoritet till vänster om CDU/CSU måste vi [SPD] söka det som förenar och analysera det som skiljer oss åt”, sade Dreyer till pressen. Partisekreterare Lars Klingbeil gick ut idag och meddelande även han sitt stöd till idén om ett framtida röd-röd-grönt samarbete. Att fler och fler inom SPD:s toppskikt på allvar öppet diskuterar ”rot-rot-grün” stärker knappast den nuvarande koalitionsregeringen. Det enda som hindrar socialdemokraterna från att hoppa av samarbetet är den välgrundade rädslan för ett katastrofval. Det ska tilläggas att SPD för tillfället befinner sig i ett maktvakuum efter Andrea Nahles avgång. I december är det planerat att en, eller två, nya ordföranden ska väljas.

Samtidigt som SPD är i kris fortsätter framgångarna för Die Grünen: partiet är alltjämt nära jämnstort med CDU i opinionsmätningarna och utsikterna för en grön kansler diskuteras numera allt mer seriöst. Insikten om att Die Grünens gunst mycket väl kan vara den framtida nyckeln till makten har lett till en mängd utspel från höger och vänster: i Bayern vill Markus Söder sänka momsen på tåg och SPD disktuterar införandet av en köttskatt. Hela den tyska politiken vrids just nu i Die Grünens riktning. En kommentar i Die Welt noterar beskt att ”realisterna” inom partiet verkar gå över till näringslivet, något som indikerar att det är ideologerna som kommer att hålla i taktpinnen framöver.

För CDU:s del ökar nervositeten över Die Grünens framgång och AKK:s oförmåga att möta denna. Utnämningen till försvarsminister har inte stärkt AKK:s aktier, i ZDF:s trendbarometer får hon den lägsta noteringen hitintills: - 0,4 (skalan går från +5 till -5).

Kanske kommer Die Grünens framgångar av sig som så många gånger förr, kanske lyckas SPD vända krisen och åter bli ett statsbärande parti, kanske kommer AKK att med tiden bli framgångsrik ledare för CDU. Kanske kommer allt att vara som det alltid har varit. Men just nu känns det som att de tektoniska skiften som pågår i Tyskland kan komma att få dramatiska följdverkningar långt utanför landets gränser.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast