VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sprängningarna: Dags för Operation Permafrost

Ett sprängdåd i centrala Stockholm, ett i centrala Uppsala. Av mitt mediesvep att döma väcker det uppmärksamhet och oro men inte så rasande mycket förvåning. Att tala om normalisering vore att ta i, men risken tycks mig betydande för att pågår en gradvis tillvänjning. "Sånt händer ibland." "Så är det att leva i en storstad." Allra helst om förövarna fortsätter att gå fria.
 
För hur är det? Hur många av dem som ligger bakom det senaste årets sprängdåd (och gängmord på öppen gata) sitter i dag bakom lås och bom? Hur många har gripits för den groteska attacken på hyreshuset i Linköping? Hur många åtal har väckts? Jag vet inte, och jag blir gärna motbevisad om saken, men min misstanke är att deras antal är högst begränsat.
 
Rimfrost i all ära. Det behövs en motoffensiv av helt andra dimensioner - statsmaktens fulla legala kraft: Operation Permafrost - för att knäcka utvecklingen och förhindra att otryggheten och våldet blir något som möts med uppgivna axelryckningar och att svenska folket börjar ta in även annat beskydd än det som erbjuds av vaktbolag i sina hushållsbudgetar.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast