Coronakräftgång för tyska liberaler

Christian Lindner (FDP): går en tuff match i medierna. Foto: INSM (CC BY-ND 2.0) 

Det är inte bara i Sverige som det går dåligt för liberalerna. I de tyska opinionsmätningarna är FDP farligt nära femprocentsspärren. Partiledare Christian Lindners strategi att framhäva partiet som den tydligaste kraften för snabbare lättnader och försvarare av medborgerliga rättigheter är uppenbarligen förknippad med stora risker.

Dels är det många tyskar som stöder förbundskansler Angela Merkels försiktigare linje, dels är det lätt att hamna i ”fel” sällskap. Det var just detta som hände FDP:s Thomas Kemmerich, vars val till ministerpresident för delstaten Thüringen med hjälp av AfD:s röster utlöste en politisk jordbävning i februari. Bilder på Kemmerich, iförd munskydd, gåendes i ett demonstrationståg mot restriktionerna tillsammans med konspirationsteoretiker och vaccinmotståndare var det sista Lindner behövde. Kemmerich avsade sig strax därefter sitt uppdrag som ordförande för FDP Thüringen (Tagesschau 13/5). Skadan var dock redan gjord.

Som om inte det vore nog fick FDP:s partisekreterare Wolfgang Kubicki hård kritik för sina uttalanden i Tysklands största politiska talkshow Anne Will om att ”människor måste ta ansvar för sig själva” och att om ”man är orolig borde man stanna hemma”. En ganska svensk linje, vad det verkar. Han uppfattades även raljera och ifrågasätta Robert Kochinstitutets uppskattningar av landets R-tal (Die Welt 11/5).

Att kriser tenderar att gynna sittande regeringar och försvåra för oppositionen bidrar så klart till FDP:s besvärliga läge, vilket Lindner och hans bundsförvanter ständigt upprepar. Dessvärre river devisen också upp ett gammalt sår inom partiet: hade inte FDP hoppat av regeringsförhandlingarna 2017 hade partiet sannolikt just suttit i regeringen och haft inflytande över krispolitiken, något som höga FDP-politiker sägs beklaga ljudligt bakom stängda dörrar (Augsburger Allgemeine 15/5).

I de få delstater där FDP ingår i regeringen så skapar Lindners oppositionsretorik huvudvärk. När partiledaren svingar mot förbundsregeringens reserestriktioner måste således Schleswig-Holsteins närings- och turistminister Bernd Buchholz (FDP) förklara för väljarna varför de inte får åka till sina sommarhus på semestern.   

Så sent som i måndags tvingades Lindner krishantera ännu en ”skandal”: utanför en restaurang i Berlin fångades han på bild med neddraget munskydd samtidigt som han kramar om Vitrysslands honorärkonsul (Der Spiegel 18/5). Lindner bad senare om ursäkt på Twitter för den oaktsamma omfamningen.

När man följer rapporteringen om FDP så är det uppenbart att coronakrisen byggt upp ett enormt tryck på politiken att göra ”rätt”. Minsta uttalande som kan tolkas fel kommer också att göra det. Utrymmet för snedsteg är minimalt. Särskilt för ett parti och en partiledare som redan innan coronakrisen befann sig i en negativ mediespiral. I ett sådant läge kan till och med ett restaurangbesök sluta med offentlig avbön.

Att helt räkna ut Christian Lindner och döma ut hans bedömning av vägen framåt för Tyskland är däremot för tidigt. Just nu pumpar den tyska staten ut hundratals miljarder euro i olika former av räddningsprogram, samtidigt som de prognosticerade skatteintäkterna sjunker betydligt mer än väntat (Die Zeit 14/5). När den akuta fasen är över måste politiken kunna svara på hur näringslivet kan överleva på egen hand och garantera att de medborgerliga rättigheterna inte sätts på permanent undantag. Där har FDP en viktig roll att spela.    

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare