VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Hellre ett minijobb än inget jobb

gloves.jpg

Se möjligheterna istället för att göra skillnad på jobb och jobb. Foto: Clay Banks / Unsplash

Coronapandemin leder till tragedier på många olika områden. Den stora arbetslösheten skakar just nu hela världen. Hur gör vi för att hjälpa fler in i arbete igen?

Sverige borde inspireras mer av Tyskland. Vi samarbetar och handlar mycket med varandra. Tyska lösningar för arbetsmarknaden skulle kunna fungera bra som förebild för den svenska. Innan covid-19 slog till hade mer än sju miljoner människor, vart femte jobb, i Tyskland ett så kallat ”minijobb”.

Dessa enklare jobb har sedan Schröder-regeringen varit ett sätt att förhindra svartjobb inom städning/läxläsning och ett sätt att snabbt få in fler i arbete. Tanken är god och resultaten har sett bra ut. Ändå har minijobben för vänstern och facket varit ett rött skynke ända sedan de infördes.

Zeit Online skriver om hur dessa minijobb försvinner i och med krisen – Gott sei Dank, låter det på den journalisten. Men den här sortens kritik är smått osmaklig. Varför ska man hellre stå utan jobb än ha ett ”dåligt” jobb? Vad är det för förment välvilja att sitta på en stabil skribenttjänst och säga att människor förtjänar bättre; när detta ”bättre” i realiteten innebär arbetslöshet?

Sverige kan istället inspireras av Tysklands minijobb. Framförallt i tider som dessa när vi behöver låga trösklar in på arbetsmarknaden. Ett minijobb ger en maxersättning på 450 Euro (ungefär 4500 kronor i dagens läge) i månaden utan att behöva betala skatt. En arbetsgivare som anställer någon via minijobb betalar inte samma höga sociala avgifter som vid en heltids- eller deltidsanställning.

Zeit-journalistens ogillande kan förklaras som ett symtom på coronakrisen: i tider av oro och instabilitet ropar man på trygghet. Men trygghet skapas inte av att ta bort flexibla system för arbete.

Ett minijobb är bättre än inget jobb. Om vi sänker trösklarna och erbjuder en bredare palett av olika sorters anställningar kan vi hjälpa både samhället och enskilda individer att komma på fötter igen.


På agendan

På agendan är Axess TV:s nya programserie där politiken möter forskningen och Lars Adaktusson är programledare.

Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast