VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Yrvaket efter lång sömn och rosenröda drömmar

Det är lätt att deppa ihop när man lyssnar till försvarsdebatten. FP och KD må gå från klarhet till klarhet, i alla fall retoriskt, men Moderaterna stretar emot och levererar blomstermålningar som allt färre låter sig begeistras av. Socialdemokraterna har nyktrat till efter kohandeln med MP och V 2010, ger en rimlig bild av utvecklingen i Ryssland och talar om värdet av nationell försvarsförmåga.

- Ska Sverige ha ett starkt försvar? frågade SvD:s Mikael Holmström på pressträffen i Sälen i går.

- Ja, var Stefan Löfvens tydliga svar.

Samtidigt har han potentiella samarbetspartner som vill rusta med. Ingetdera blocket har analys eller förslag som hänger ihop.

Att uppmärksamma och kritisera detta är rimligt och viktigt.

Men ibland skadar det inte att pröva en annan attityd än pessimismen. Man kan också se det som händer som en gryende tillnyktring. Inte ens M låter i dag som de gjorde under Finansdepartementets och Genomförandegruppens kaxigaste dagar.

Vid diskussionen här på Folk och försvars rikskonferens i går prövade jag detta aningen ljusare synsätt genom att göra en parallell med erfarenheten av att vara tonårsförälder: Bara för att man har sovit länge betyder det inte att man vaknar snabbt. Lång sömn följs inte sällan av motvilligt uppvaknande och en stunds yrvakenhet. Måhända är det just där vi är. Aningslöshetens och de fromma förhoppningarnas drömmar håller på att skingras, men ännu har inte alla gnuggat gruset ut ögonen.

Björklund/FP är tidigast uppe, följd av Hägglund/KD. Löfven är lite mindre pigg, men logiken i det han säger pekar entydigt på stärkta försvarsanslag: Ryssland rustar. Försvar enligt principen "inifrån och ut". Värna gränser och territorium. Och inte minst: oviljan att ompröva den militära alliansfriheten. Det kostar extra. Men även Reinfeldts resonemang pekar i samma rikning - i alla fall logiskt: Han skönmålar och undviker skarpa besked, men i sitt anförande sade han klart och tydligt att man ska "finansiera det man har beställt". Tyvärr begränsar sig denna beställning än så länge till IO14, men eftersom det efter Riksrevisionens rapport står helt och fulltändigt klart att de planerade resurserna inte ens räcker till det, kommer FR och regeringen inte undan. Enligt logiken.

Nu följer inte alltid politikens logik den logik som råder i andra sammanhang, och därför åvilar det nu alla som anser att Sverige ska ha en rimlig försvarsförmåga att hålla diskussionen levande och trycket uppe så att de politiskt ansvariga inte slingrar sig ur sina åtaganden. Den närmaste tiden är särskilt viktig. Olyckligtvis ska Försvarsberedningen komma med sina rekommendationer redan i slutet av mars, trots att varken opinion eller debatt har hunnit mogna ut ordentligt, och det som där sägs får stor reell betydelse: logiskt eller ej.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast