VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Boven i dramat Hellmark Knutsson och instituten: Finansen eller Caligula?

Många nya ministrar har fått det hett om öronen. En av dem är Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, som öppnade sin statsrådskarriär med ett drag som utgör motsvarigheten till schackets 1. h2-h3. Hon såg till att omedelbart spela bort sitt goda utgångsläge och komma rejält på defensiven genom att bland mycket annat smått och gott föreslå avveckling av de högt uppskattade svenska forsknings- och kulturinstituten i Aten, Rom och Istanbul.

Förslaget slår direkt mot viktiga bjälkar i det svenska bildningsbygget, och man får lov att ställa sig frågan: Har det verkligen skett med avsikt? Är den nya ministern en exponent för Henry Fords (och 1960-talssossarnas) historia-är-bara-gammal-skit-linje eller hyser hon rentav kryptokommunistisk aggression mot allt som kan associeras till ett (tyvärr alltmer sällsynt) borgerligt bildningsideal?

Kanske ändå inte. Jag tror det ligger betydligt mer i Maria Schottenius uppgift om att besparingarna har funnits på bruttolistor från finansdepartementet och att den nya ministerns fel snarare ligger i försumlig gallring bland dessa uppslag än i medveten motvilja mot det klassiska arvet.

En sakuppgift som i all sin präktiga ironi stärker denna misstanke: Jag läser i en intervju med Helene Hellmark Knutsson i nya numret av Universitetsläraren (11/2014) att hon "valde helklassisk linje i gymnasiet, där hon läste latin och grekiska".

Antingen är hon moraliskt, om än inte politiskt, oskyldig. Eller så hade hon en riktig Caligula i skolan.

 

 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast