VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Civilisation i det 21:a århundradet?

Då och då sänder Axess TV Civilisation. Serien, som sändes av BBC 1969, skrevs och presenterades av konsthistorikern Kenneth Clark, som tecknar Västerlandets framväxt med suveränt breda penseldrag och lika suveränt självförtroende. Efter att programmen först visats fick Clark för alltid heta "Lord Clark of Civilisation" när han omnämndes i satirtidningen Private Eye.

Clark tackade ja när han fick frågan över lunch av David Attenborough, trots att han inte riktigt var på det klara med vad civilisation egentligen var: "Jag ansåg att det var att föredra framför barbari och tänkte att nu var stunden att säga det." Spectator påminner om historien i ett av sina senaste nummer.

Civilisation är bättre än barbari. Budskapet tål onekligen att upprepas. Ändå fylls man minst lika mycket av onda aningar som entusiasm när man hör att BBC planerar en ny version. Ingen begär att 2014 års version ska låta precis som den från 1969. Men det är glest mellan the lords of civilisation nuförtiden. medan det är desto tätare mellan relativisterna som tycker att en rykande, kulsprutesmattrande automobil är lika vacker som Nike från Samotrake.

 

 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast