VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Per Svensson har fel om den borgerliga pressen och integrationen

Sydsvenskans Per Svensson har skrivit en flitigt delad artikel där han oroar sig för borgerliga ledarskribenters nya intresse för migrations- och integrationsfrågor. Eller, rättare sagt, han oroar sig inte för vad de skriver - tvärtom betonar att han att det är alldeles uppenbart nödvändigt med en konstruktiv sakdebatt - utan hans farhågor gäller bevekelsegrunderna: Visst går allting egentligen ut på att öppna dörren för SD och göra partiet till en del av det borgerliga regeringsunderlaget?

Jag är övertygad om att han har fel, och det är knappast en tillfällighet att han inte ger ett enda exempel på SD-kramande. Jag ska inte utesluta att en eller annan borgerlig ledarskribent tycker att isoleringslinjen visavi SD har varit mindre lyckad och att de etablerade partierna bör prata sakfrågor även med dem, men det ivriga omfamnandet lyser med sin frånvaro.

Så varför skriver borgerliga ledarsidor på ett nytt sätt om migration och integration?

För det första för att verkligheten är ny - dels ökar asylansökningarna kraftigt, dels finns ett omfattande tiggeri och förslumning i dess spår - och behöver mötas med ny politik i stället för fagra fraser. Varför i all världen skulle Per Svensson vara ensam om insikten att en verklighetsanpassning av politiken är "alldeles uppenbart nödvändig"!?

För det andra för att de etablerade partiernas vägran att ta fram sådan politik, eller ens medge att problem existerar, har lett till stora framgångar för Sverigedemokraterna. Om det finns en partipolitisk dimension i de nya resonemangen på borgerliga ledarsidor handlar det inte om någon önskan att öppna dörren för ett växande SD utan om förhoppningen att en balanserad och realistisk borgerlig invandringspolitik ska få SD att krympa.

Att Per Svensson beskärmar sig över en tilltagande konformism måste vara någon form av satir. Det vi bevittnar är raka motsatsen: uppbrottet från en ängslig likriktning som varken har varit sakligt motiverad eller ändamålsenlig.

 

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast