VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Väljarna ville ha omprövning, fick DÖ

Enligt YouGov är Sverigedemokraterna numera största parti hos de svenska väljarna. Om det "var val i dag" skulle de få stöd av 25,2 procent jämfört med 23,4 procent för Socialdemokraterna och 21,0 procent för Moderaterna. Vi får se vad som händer när andra institut med mer traditionella mätmetoder kommer med sina första resultat för höstterminen, men allting tyder på att SD går starkt: i YouGovs junimätning fick SD 20,1 procent och var tredje största parti, och så rasande mycket har väl företaget inte ändrat sin metodik sedan dess.

Hur bör denna utveckling påverka Alliansens och Socialdemokraternas inställning till SD? Frågan ältas på många håll, men även om den inte är oväsentlig är jag övertygad om att den är sekundär. Det är Expressen som har rätt, när tidningen i dag skriver "Fokusera på sakpolitiken - inte på SD." Det finns förstås mer än ett skäl till att SD-stödet ökar, men inget tyder på att huvudförklaringen är någon annan än att traditionellt borgerliga och socialdemokratiska väljare upplever att deras gamla partier står handfallna - eller, än värre, verklighetsförnekande - i migrations- och integrationspolitiska frågor som de uppfattar som allt mer problemfyllda och betydelsefulla.

Efter valet kunde Demoskop visa att "de nya sverigedemokraterna", dvs de nya väljare som SD vunnit över från framför allt Moderaterna, i genomsnitt tyckte sämre om Sverigedemokraterna, som de givit sin röst, än om partiet som var deras nummer två. Dessa väljare hade inte blivit fullfjädrade sverigedemokrater, däremot var de angelägna om att deras gamla parti skulle få höra en larmsignal och kvickna till.

Som svar fick de decemberöverenskommelsen. Envar kan fundera över hur väl den har fungerat.

Ett faktum till apropå sakfrågornas betydelse: I februari 2011, månaden före migrationsöverenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet, uppmätte Sifo väljarstödet för Moderaterna till 33,4 procent. För Sverigedemokraterna 6,4 procent.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast