VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Rödgrön röra - och dött lopp

Förtroendet för regeringen och statsministern är inte mycket att skriva hem om. Nu senast rapporterade Ipsos/DN att endast 23 procent av svenskarna tycker att regeringen gör ett bra jobb. Det är urdåligt. Regeringen Reinfeldt hade betydligt bättre siffror när den förlorade valet 2014.

Ändå stärker Socialdemokraterna sin position i den senaste sammanställningen av olika undersökningar - Svensk väljaropinion - som Novus/Ekot publicerar i dag. Ja, eller för att vara mer precis: man noterar sitt högsta mätetal sedan september 2015. Förändringarna för partiet ligger inom den statistiska felmarginalen. På blocknivå är det praktiskt taget dött lopp.

Trots att regeringen betraktas som i bästa fall medioker och att statsministern åtnjuter ett personligt förtroende som ligger några enstaka procentenheter högre än det gör för Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson står oppositionen och stampar. Hur kan det komma sig? När det gick dåligt för regeringen Reinfeldt gjorde det det med besked. I oktober 2007, till exempel, var stödet för Socialdemokraterna 20 (!) procentenheter högre än för Moderaterna. Nu är det rödgrön röra, höjda skatter, mer regleringar - och jämnt skägg.

En förklaring är förstås den moderata senfärdigheten i migrationsfrågan. Om partiet hade varit snabbare med att bryta upp från Fredrik Reinfeldts gränslöshet och återvända till balans och pragmatism hade blodflödet till Sverigedemokraterna stoppats tidigare och man hade vunnit i trovärdighet relativt S. I stället framstår S och M numera som ungefär lika goda kålsupare.

Men det måste rimligen också handla om att man inte avser att utgöra något reellt alternativ under de två och ett halvt år som återstår till nästa val. Gårdagens gemensamma alliansartikel gav någon sorts besked, om än vaga, om man vad ämnar göra 2018, men signalerade inga planer på aktivitet dessförinnan. Man är starkt kritisk mot regeringens politik, men man tänker varken tvinga statsministern till regeringsombildning eller nyval eller ställa sig till förfogande för breda uppgörelser. I stället är planen att klaga, kritisera och KU-anmäla förtroendet för regeringen till grus. Vad det får för konsekvenser för landet ses uppenbarligen som mindre väsentligt.

Så länge den strategin gäller behöver man inte bli speciellt förvånad över att opinionsstödet för de borgerliga uteblir.

 

 

 

 

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast