VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Klart man ska låta bli att göda maffian

Inrikesminister Anders Ygeman har i dag besökt Malmö där det under den senaste tiden begåtts ett antal mycket grova våldsbrott. Han har talat om hemlig dataavläsning, ökad kameraövervakning och mer gemensamt myndighetsagerande mot den organiserade brottsligheten. Men utöver vad staten ska göra har han  också tagit upp vad enskilda människor kan bidra med, nämligen att inte göda de kriminella nätverken med sina pengar: Alla medborgare har ett eget ansvar för att inte göda den grova organiserade brottsligheten. Om du handlar spriten på närlivs, eller åker taxi för 59 kronor eller klipper dig för 50 kronor, eller drar en lina kokain till helgen, då är du i själva verket en del av den organiserade brottslighetens näringskedja. Då är det svårt sen att ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.

Jag ser att flera kommentatorer på sociala meder ironiserar över detta och menar att det är ännu ett tecken på statsmaktens kapitulation. Det har jag svårt att förstå. Det vore en sak om Ygeman hade uppmanat folk att själva gripa brottslingar eller på annat sätt bekämpa brottslighet aktivt, men vari ligger det uppgivna i att uppmana folk att avstå från att köpa svarta tjänster eller smuggelgods? Klart att det hjälper gangstrarna om det finns marknader för deras produkter. Medborgaransvaret upphör inte vid valurnan.

Sedan behövs förstås en rejäl satsning på ordningsmakt och brottsbekämpning, där Moderaternas förslag om ytterligare 2 000 poliser är långt mer beskedligt än vad som är önskvärt.

 

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.