VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Därför fungerar inte polisen

"Varför fungerar inte polisen?" Expressen ställer sig frågan i en lång artikel i dag. Centralisering och dåligt ledarskap är två återkommande förklaringar från polisforskarna Stefan Holgersson, Johannes Knutsson och Bo Wennström som tidningen vänt sig till.

Alla tre finns representerade i det temanummer om polisen som Axess gav ut i början av 2015, strax efter att den nya polisreformen trätt i kraft. Redan då varnade de och deras medskribenter för att förändringen skulle skapa fler problem än den löste. 

I brist på lokal förankring är reformen dömd att misslyckas, skrev Krister Thelin. Centraliseringen ökar avståndet mellan medborgare och polis, påpekade Stefan Holgersson. Reformen får inte de ekonomiska resurser som krävs för att den ska kunna lyckas, varnade Olle Abrahamsson. Analytisk skärpa värdesätts inte tillräckligt inom svensk polis, skrev Johannes Knutsson. Det behövs inte bara lag utan också ordning, betonade Bo Wennström.

Vill man gå mer på djupet än vad Expressens reportage kan erbjuda finns här åtskilligt matnyttigt. En sak är i alla fall säker: det går inte att säga att det saknades varningsord.

Men som så ofta när det råder enighet från höger till vänster i politiken, och så var det med polisreformen, är lusten att lyssna ytterst begränsad. Nu krävs både omfattande extra resurser och en ny struktur för att det ska bli ordning (!) på torpet. Men vem har kraft att agera?

 

 

 

 

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.