VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Om FP inte hade bytt Rojas och Sabuni mot Ullenhag...

Liberala Nyhetsbyråns chef Svend Dahl har tänkt efter och lagt om kurs och skriver sedan ett bra tag nyanserade och mycket läsvärda artiklar om integration och migration, där frågornas komplexitet tas på allvar. Det senaste exemplet hittar man i Liberal Debatt, där Dahl resonerar kring Liberalernas misslyckande på detta fält. Under första halvan av 00-talet gjorde partiet betydande intellektuella landvinningar tack vare Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni, men när det blev borgerlig regering blev man skotträdd och stod inte på sig.

I stället för Rojas och Sabunis balans mellan öppenhet och stramhet, rättigheter och skyldigheter, kom partiet att identifieras med Erik Ullenhags propagandistiska snällism, som hellre sopade problem under matten än tog tag i dem på allvar. Nu börjar Liberalerna leta sig tillbaka till där man stod för ett decennium, menar Dahl, men mycket tid har gått förlorad. Sverige har hamnat i ett knepigare läge, Sverigedemokraterna har kunnat växa sig stora och Liberalerna har hamnat i bakvatten. "Klart är att svensk politik hade kunnat se väldigt annorlunda ut om Liberalerna för tio år sedan förmått hålla fast vid integrationsfrågorna", konstaterar Dahl.

Att gråta över spilld mjölk är inte så värst meningsfullt. Men man - och då innefattas inte bara de organiserade Liberalerna - kan vara uppmärksam så att man inte gör om samma misstag.

Jag intervjuade Mauricio Rojas i samband med att han lämnade riksdagen 2008.

 

 

 

 

 

 

 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast