VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Femmilare mot förmögenhetsskatt

I torsdags morse var jag med vid ett frukostmöte om nordiskt företagsklimat. Det hela ägde rum i Oslo och utöver yours tryly ingivk NHOs (jmfr Svenskt Näringsliv) chef Kristin Skogen Lund, historikern Einar Lie och längdåkningskungen Bjørn Dæhli i panelen. Det blev en konstruktiv och bra diskussion om synen på näringslivet i Norge, Sverige och Danmark. Man kan se den här.

Bjørn Dæhli, som engagerat sig i företagande efter skidkarriärens slut, berättade om skillnaden mellan att försöka lyckas inom sport och som entreprenör. I det förra fallet har man en stor back up-styrka omkring sig och hela folket jublar fall man blir framgångsrik, i det senare fallet är man ensam på ett helt annat sätt och ifall man till sist ändå lyckas så får man medalj i form av förmögenhetsskatt.

I Sverige är förmögenhetsskatten numera lyckligtvis borta helt. Men den finns kvar i Norge, där även arbetande kapital beskattas. Avundsjukan styr.

Dæhli visade sig vara en cool och vänlig kille, som sannerligen inte gav uttryck för något mer kraftfullt skattehatande. Han sade sig betala övriga pålagor utan protester, men just en skatt på det man redan beskattats för tyckte han inte var något vidare. Detta har emellertid inte hindrat kvällstidningen VG för att göra ett stort nummer av hans inlägg och hävda att han rasar mot att behöva bidra. I ett lugnt och fint svar konstaterar Dæhli att han var allt annat än rasamde, och det kan jag personligen intyga. Kristin Clemet, vars tankesmedja Civita ordnade arrangemanget, reder ut det hela här.


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.