VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bryt tystnaden om försvaret

Det har hänt några gånger på senare tid att försvarsfrågorna hamnat i centrum för debatten. Ryska påsken, då svenska plan stod kvar på marken medan Ryssland övade anfall mot Sverige, är ett exempel. ÖB-intervjun om "enveckasförsvaret" är ett annat. Men det är sämre beställt med uthålligheten. Försvarspolitikerna saknar vilja eller förmåga att se till att frågorna om hur vi ska kunna hävda vår nationella integritet och frihet förblir levande och engagerande i breda kretsar. Då och då drar ett stråk av oro genom det offentliga rummet, men strax är det ljummet igen och de folkvalda börjar tala om trevligare och mer publikfriande ting.

Det stämmer att försvarsfrågorna klättrat aningen högre på dagordningen, men i sak har väldigt lite skett. Försvarsuppgörelsen från 2015 ändrar inte det faktum att försvarspolitiken är kraftigt underfinansierad - och då ska man veta att redan den kraftigt underfinansierade politiken är kraftigt underdimensionerad. Även om riksdagen skulle visa sig beredd att betala vad man har beställt så har man inte beställt tillräckligt mycket.

Hur bryta denna aningslösa ljumhet och handlingsförlamning? Jag kan tyvärr inte ge något övertygande svar, men jag kan i alla fall uttrycka min beundran för dem som hela tiden återvänder till frågan och gör vad de kan för att lyfta den. En av de ihärdigaste är Patrik Oksanen, ledarskribent i Mittmedias liberala och c-märkta tidningar och politisk chefredaktör för Hudiksvalls Tidning, som outtröttligt kämpar på med kloka och konstruktiva inlägg. Nu senast detta, där han föreslår att staten ska anslå rejäla engångsbelopp till militärt och civilt försvar så att verksamheterna får en chans att åtgärda de brister som åratal av arrogans och önsketänkande har åstadkommit.

Oksanen gör en hjälteinsats. Men han behöver sällskap. Försvaret är för viktigt för att uppmärksammas endast när någon extra besvärande del av dess politiska vanskötsel blir känd. Visst behövs en brandkårsutryckning i dag, men därefter är det uthållighet och ständig tillsyn - att frågan är en stående punkt på agendan - man önskar sig.

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.