VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Varför är det rätt att förbjuda tiggeri?

I februari luftade Socialdemokraterna idéer om att göra det enklare att inskrida mot tiggeri. Lena Mellin i Aftonbladet slog fast att tiggande var ovärdigt och skrev att "Äntligen gör någon något."

I går föreslog Moderaterna förbud mot tiggeri. Lena Mellin i Aftonbladet: "Ett riktigt korkat förslag".

Seriöst så det förslår. Men också symtomatiskt för den villrådighet och ängslan som frågan väckt bland politiker och opinionsbildare.

Observationen är inte min utan jag upptäcker den hos Widar Andersson i Folkbladet.

Varför är Moderaternas förslag förnuftigt? PM Nilsson utreder saken på ett föredömligt sätt i Dagens industri.

Man kan också läsa Svante Nycanders Axessartikel "Öva inte upp likgiltigheten", som tog upp problemet 2014, tidigare än de flesta.

 

 

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.