VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Försvar av det lilla försvar vi har

På måndag drar Aurora igång. Det är den största militärövningen i Sverige på över 20 år med omkring 20 000 deltagare. Vi borde alla ropa: Äntligen!

Men i stället hörs gnäll och kritik. Så kallade ”fredsvänner” påstår att Sverige i och med Aurora försöker utmana Ryssland. Hur? Jo, genom att bjuda in Natoländer att delta.

Men skandalen är inte att USA och övriga länder ställer upp för att spela motståndare i Aurora 17. Skandalen är att det är mer än 20 år sedan Försvarsmakten hade en stor övning.

Övningen är till för att stärka försvarets förmåga att möta ett eventuellt angrepp. Vi kommer under dessa septemberveckor att få följa rapportering i media och rent konkret se övningen pågå runtom i landet. Det är bra.

Flera Natoländer är mycket riktigt inbjudna att delta, men Aurora är i sig ingen Natoövning utan en nationell samverkansövning med andra länder för att värna fortsatt fred. Det borde förhoppningsvis vara i allas intresse; nationellt, europeiskt och allra helst globalt.

Den 14 september startar Zapad-17, den ryska övningsmotsvarigheten, där omkring 230 000-240 000 man ser ut att medverka. Ryssland spänner musklerna, vilket kan kännas oroande. Deras övning är (i motsats till vår) inget unikt, utan ryska försvarsövningar sker vart fjärde år. Patrik Oksanen skriver mer här: Varning för höststormar när Zapad-17 blir rekordstor

Vi behöver påminna oss om att det är bra att svenska försvaret samlar människor som dig och mig ur befolkningen för hela befolkningens fortsatta fred och säkerhet. Det är kritiken från ”fredsvännerna” som skapar onödig oro och tudelning i samhället, inte Aurora.

onilsfrankeweb.jpg


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.