VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Nils Lundgren om EU, Kanada och Brexit

"Mellan huvuddelen av USA och dess delstat Alaska ligger ett ensamt brittiskt land, Kanada, med en befolkning på knappt 35 miljoner. 

Kanada är ett av världens rikaste länder med en köpkraftskorrigerad BNP per capita 2016 på $46 000, dvs. som Tyskland. Genom NAFTA har landet frihandel med USA. Washington kräver inte att Kanada skall bli en delstat i USA, anta den amerikanska dollarn som valuta eller ha fri rörlighet för arbetskraften. Ingen tycks tro att Kanada genom att stå utanför USA går en mörk ekonomisk och politisk framtid till mötes. 

Varför skulle vi då tro att en sådan framtid väntar Storbritannien efter Brexit?"

"På kort sikt kan det dock bli större kostnader för Storbritannien."

"Efter förhandlingar och anpassningar till nya regelverk, kommer dock EU:s problem att framstå som långt större än Storbritanniens. Brexit, hotet mot rättsstaten i Polen och Ungern, korruptionen i Rumänien och Bulgarien och framväxten av EU-fientliga partier i hela EU, även i stora länder som Tyskland, Frankrike och Italien, är djupt oroande. Den europeiska elitens uttalanden och förslag visar att den inte förstår det historiska läget."

GöteborgsPosten

Hakelius om dårarna som tog över dårhuset

"Vad är detta? När, i hela friden, blev det här ett land där den trista, vardagliga realismen utrotades? När blev det ett land där man antingen ska förneka det uppenbara, eller bli hysterisk och gapa stjärnstopp? När slutade vi ta sansade, genomtänkta, balanserade beslut? När började vi fatta radikala idiotbeslut åt än det ena, än det andra hållet? När fick vi för oss att det ena minuten är en bra idé att lägga ned försvaret, den andra att det snabbt måste köpas ett helt nytt? Att vi ena minuten måste öppna våra hjärtan, den andra att vi måste stänga våra gränser? Att det ena minuten är oförsvarligt att säga att polisen inte har koll på orten, men nästa minut att militären måste skickas in för att rensa upp?

När tog, i korthet, dårarna över dårhuset? Jag bara undrar."​

Expressen

Birgitte Bardot sågar me too: Tramsigt

 

"... majoriteten av kvinnorna i uppropet beter sig "hycklande eller tramsigt".

Hennes uppfattning är att många skådespelerskor flirtar sig till roller av producenter och sedan påstår de sig ha blivit trakasserade.

– Jag föll aldrig offer för sexuella trakasserier. Och jag tyckte att det var charmigt när män kallade mig vacker eller sade att jag hade en fin liten baksida, säger Bardot.

Svenska Dagbladet

Går Sverige sönder - svartmålning eller sanning?

 

Viktors val om partiledardebatten:

Dagens Nyheter

Richard Appelbom: SD kan avgöra Nato-frågan

"Socialdemokraterna har det inte lätt om försvars- och säkerhetspolitik. Trots att väljarstödet har krympt förblir partiet splittrat. Försvaret ska stärkas, men det är svårt att få fram tillräckligt med pengar. Det ska samarbetas nära med USA och Nato, men det är omstritt och medlemskap är ännu uteslutet för S. Sverige har i FN röstat för ett förbud mot kärnvapen, men regeringen tvekar om att skriva på då risken är att ett ja skulle försvåra samarbetet och stödet i kris från Nato och USA."

"Att säkerhetspolitiken blivit en konfliktfråga mellan blocken kan ge Sverigedemokraterna en nyckelroll. De borgerliga partierna säger nej till skriva på om kärnvapenförbud, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ja, medan Socialdemokraterna tvekar och regeringen har tillsatt en utredning. SD har inte bestämt sig. Så om regeringen följer MP och Natomotståndarna och lägger ett förslag avgörs frågan av SD.​"

VLT

Utflyttningsskatt hot mot entreprenörer, kan strida mot EU-rätten

”Stockholms handelskammare säger nej till Skatteverkets förslag om en utflyttningsskatt. Den är tänkt att gälla dem som lämnar Sverige efter att ha bott här minst fem av de senaste tio åren och tar med sig obeskattade vinster på kapitaltillgångar över 100 000 kronor.”

”Förslaget riskerar att försvåra för företag, särskilt start-ups, eftersom det bland annat blir svårare att rekrytera talanger på en global marknad. Sannolikt blir det också svårare för företag att rekrytera till ledningsgrupper och det kan slå mot Stockholms huvudkontorsekonomi", säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, enligt ett pressmeddelande.”

Svenska Dagbladet

 

Tidigare i IMEDIA:

Viktors val-guide reder ut försvarsdebatten

DN: När blir det revolution?

Ersätt byråkrater med robotar

Ersätt byråkrater med robotar


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.