VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Björn Wiman om klimatet

"Klimatkrisen är det tydligaste exemplet på dagens stora idéstrid. Den står mellan dem som älskar livet och en apokalyptisk högerradikalism som kan driva civilisationen mot en säker undergång, skriver Björn Wiman. "

"På den ena sidan står vi som älskar livet, på den andra en irrationell, apokalyptisk högerradikalism som kan vara på väg att driva civilisationen mot dess undergång.

Det är hög tid att göra slut på denna globala dödskult."

Dagens Nyheter

Lotta Gröning

”Är det bara jag som skäms och skräms över hur vår demokrati hanteras och skjuts i sank? Losers slåss om vem som ska få makten.”

”Ansvariga politiker som satt oss i den här situationen och med medvetna politiska val förvärrat den. 

Vi som i decennier har varit stolta över den svenska demokratin har nu ingenting att vara stolta över. Demokratin är skjuten i sank. Decemberöverenskommelsen var spiken i kistan eftersom oppositionen dog! Nu utgår ett gäng politiska förlorare ifrån att valresultatet handlade om sex partier inte om åtta, men så ser verkligheten inte ut oavsett vad de önskar. Dessa sex slåss nu dessutom om makten. 

Faktum är ju att 1,1 miljoner människor proteströstade tydligt på SD. MP tappade fyra av tio väljare. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin och de förlorade förtroendet hos medlemmarna i facket. Moderaterna har inte fått något bevis på att deras politik är rätt. Ändå sitter de alla kvar på sina piedestaler och ser det som självklart att de ska leda landet.”

Expressen

 

Per Svensson om det politiska läget

"På Moderaternas ståplatsläktare svallar vreden mot de liberala Allianspartierna som schabblat bort Kristerssons chans att hämta hem stora statsministerpokalen. Men problemet är inte Liberalerna och Centern. Det var M som backade i valet.​"

Dagens Nyheter

"Boström: C och L gör SD en tjänst"

"Så kom helgen då Centern och Liberalerna tvingades sätta ned foten och ta ställning till det som alla andra redan insett. En alliansregering kan inte tillträda med stöd från Socialdemokraterna. Den kan bara regera med någon form av, direkt eller indirekt, stöd från Sverigedemokraterna."

"Centern och Liberalerna har gjort en hederssak av att inte ge SD inflytande över svensk politik. Det hade varit lättare att respektera om de samtidigt öppet deklarerat innan valet att det också innebär att de tänker stödja Stefan Löfven som statsminister." ​

"Tar mittenpartierna steget fullt ut och sätter sig i regering med S så kommer istället ”högerblocket” - M, Kd och SD – garanterat att växa. De samlar redan 44 procent av väljarna bakom sig."

Framförallt Liberalerna är splittrade och riskerar sin egen existens på ett S-samarbete. SD har idag en relativt svag parlamentarisk position och kräver i princip bara ett löfte från M att genomföra M:s egen migrationspolitik. Men med C och L:s tanklösa agerande kan SD komma att få betydligt större makt efter valet 2022, speciellt om L ramlar ur riksdagen på kuppen.

Ansvarstagande handlar inte om att det ska kännas bra för stunden eller om att två sina händer. Det handlar om att tänka igenom de långsiktiga följderna av sitt agerande. Även när det bär emot på kort sikt. Än finns tid för C och L att känna mindre, tänka framåt och tänka om."

GöteborgsPosten

Pär Stenbäck om Sverige och populismen

"I Sverige pågår en het debatt om rasism, invandring och regeringsalternativ. Den verkar delvis gå på högvarv då den intellektuella eliten hävdar sitt moraliska tolkningsföreträde, samtidigt som det politiska etablissemanget kämpar med en svårlöst ekvation. – Här är ett urval av vänsterdebattörernas åsikter som kan ha relevans även hos oss.

Acceptera också sådana fakta som gynnar de främlingsfientliga. Populismen kan bara motverkas om existerande problem åtgärdas, även om de påtalas av "fel" kretsar.

Populister och högerextrema vill monopolisera fosterländskhet; de progressiva måste ompröva och klargöra sin syn på nationalstaten som en positiv institution, som värnar om tryggheten och om demokratiska värderingar."

Hufvudstadsbladet

”..en signal som kommer ljuda långt in i nästa valrörelse”

”Talmannens arbete har bara börjat. Alliansen bör ges möjlighet att pröva sitt stöd i riksdagen. Om man av någon anledning väljer att avstå från makten ännu en gång skickar man signalen till väljarna att det inte spelar någon roll hur de lägger sin röst - en socialdemokratisk statsminister får man ändå på köpet. Det är en signal som kommer ljuda långt in i nästa valrörelse och enbart gynna - just precis, SD.”

GöteborgsPosten

 

Tidigare i IMEDIA:

Fallet Hesslow: tro eller vetande?

Erik Helmerson om västvärldens masochism

Douglas Roos om regeringsbildningen

Björn Wiman om klimatet

Erik Helmerson om bokmässan


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.