VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Populister och staten

"En olycklig formulering i grundlagen öppnar upp för att ”demokratisk totalitarism” kan bli verklighet även i Sverige i framtiden. I ljuset av populismens politiska framgångar, där bland annat Turkiets och USA:s ledare fyller positioner i den offentliga sektorn med ”sitt folk”, bör man överväga att se över denna skrivning, skriver Bo Rothstein."

Dagens Nyheter

Nästa hot mot människan: insektsapokalyps

Efter hotet om klimatapokalyps kommer nu även larmrapporter om insektsapokalyps:

"Men studiens alarmistiska slutsatser får kritik, bland annat för att man endast analyserat de studier som faktiskt visat på en minskning av antalet insekter.

Professorn Tomas Roslin var en av de som var kritisk till rapporteringen kring studien, som han menar ”blåstes ur alla proportioner från dag ett”. 

Han tycker inte att man kan prata om en insektsapokalyps. 

– Man kan absolut inte säga att det inte kommer att finnas några insekter alls om si och så många år. Det finns inga studier som pekar på att alla insekter skulle försvinna, och jag förstår inte alls hur man ens skulle kunna verifiera påståendet om en sådan trend när man har noll koll på de flesta insekter. 

Även om man vet att det går dåligt för en hel del av världens insektsarter, är det vetenskapliga underlaget för svepande generaliseringar ganska tunt."

Dagens Nyheter

Digitaliseringens välsignelser

"Ska man förbjuda mobiler i klassrummen? Ja, åtminstone om man vill ha resultat. Om detta tycks alla vara rörande överens. 

För när eleverna har mobilerna tillgängliga så händer samma sak med dem som med vuxna: Deras koncentration sviker, de lyssnar med ett halvt öra och hänger inte med eftersom de samtidigt ägnar sig åt sociala medier och chattar och allt möjligt annat som inte har med undervisningen att göra. 

Det är fullt förståeligt att det blir så. Sajterna och apparna är trots allt byggda för att suga in användarna och hålla dem kvar. Detta har en mycket negativ inverkan på lärandet, vilket ett flertal studier redan påvisat.

Tron – för att inte säga övertron – är verkligen oerhörd till den nya tekniken och vad den kan göra för barnen, för samhället, ja, för hela världstillståndet."

Dagens Nyheter

Lisa Irenius om en skandal i forskarvärlden

"I grunden finns ett skevt förhållande: först finansieras forskning med allmänna medel, sedan publiceras resultaten i vetenskapliga tidskrifter – och för att få tillgång till dessa måste det allmänna åter hosta upp en rejäl slant i prenumerationsavgifter. Detta samtidigt som tidskrifterna använder forskare som gratis arbetskraft för att kvalitetssäkra innehållet."

"Bara Lunds universitetsbibliotek betalade 2016 hela 64 miljoner för tillgång till tidskrifter, digitala artikelarkiv med mera – en tredubbling på tio år.

Inte konstigt att upprörda forskare kring sekelskiftet började mobilisera på allvar för open access, en fri och öppen tillgång till forskningsresultat. Deras kamp har blivit politik på högsta nivå. Såväl Sveriges regering som EU driver på för att forskning ska bli fritt tillgänglig. Det är helt rätt, för det gynnar såväl forskningen som samhället. Men vägen till lovvärd open access har visat sig vara full av fallgropar."

Svenska Dagbladet

"Ta en apokalypsfri dag"

"Men framför allt är människan löjlig, särskilt när hon tycker sig vara ute på ett omåttligt angeläget uppdrag. En liten bjäbbande besserwisser, som får enorm tillfredsställelse i att agera moralpolis, ordningsman och mobbare i ett.

Det som tycks ha hänt är att den gamla konsultklichén ”vi lever i en brytningstid” efter decennier av nötande plötsligt höjts upp till evangelisk sanning. Och då är brytningstiden inte spännande längre, utan hotfull och hemsk. Förändringen var bara kul när det mesta verkade tryggt och oföränderligt.

Nog ska vi oroa oss för allt möjligt. Men när vi slutar att oroa oss för det vi alla egentligen vet – att hysterin är granne med dumheten, makthungern och humorlösheten – då har vi verkligen skäl att oroa oss.

Gör dig själv en tjänst och ta en apokalypsfri dag, åtminstone en gång i veckan."

Expressen

"Jätteras för Aftonbladet – print fortsätter blöda"

"Schibsteds senaste rapport visar att Aftonbladets rörelseresultat (EBITDA) backade från 262 miljoner norska kronor 2017 till 190 miljoner 2018. Alltså minus 72 miljoner. 

Visserligen ökade resultatet för online med 5 miljoner för helåret. Men print fortsätter att tynga ned affären – offline gick ned med hela 157 miljoner norska kronor. 

Aftonbladet omsatte nästan 1,7 miljarder norska kronor 2018. Jämfört med de 1,8 miljarderna 2017. "

Dagens Media

Tidigare i IMEDIA:

Snökaos upprör DN-läsare

”Tilliten som fanns har gått förlorad”

Carl Hamilton om Centern


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast