VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Liberalerna straffas för vänstergir?

"Liberalerna fortsätter att gå kräftgång i opinionen. Sedan valet har partiet tappat 2,2 procentenheter och man tangerar nu sin lägsta notering i en Inizio-undersökning med 3,3 procent.

Kristdemokraterna når rekordhöga 7,7 procent medan Moderaterna tappar något till 18,5. Sverigedemokraterna befäster positionen som landets näst största parti."

Aftonbladet

Efter #metoo – risk för backlash

”Inga middagar med kvinnliga kollegor, sitt inte jämte dem på flyg, boka hotellrum på olika våningar och undvik möten en mot en. Alla tillhör de kontroversiella strategier som riskerar att isolera kvinnor inom finansindustrin i spåren av #metoo-uppropet.”

Dagens Industri

"Det finns inget speciellt med hösten 2018."

"Det kommer alltid, förr eller senare, i varje politiskt tänkande varelses liv, en tidpunkt då man börjar hata Folkpartiet.​

Det är ett axiom. Det gällde på 1970-talet. Det gäller nu. Och det gäller även för folkpartister – kanske mest för folkpartister. Det finns inget speciellt med hösten 2018.

Om något är unikt med dagens politik så är det möjligen primadonnementaliteten. Vanföreställningen att just vår situation är så utsatt att varje motgång ursäktar total arbetsnedläggelse. Politisk narcissism.

Men åtminstone halva befolkningen har sett värre kriser än dagens, utan att de folkvalda har paralyserats av skrämselhicka. Kanske betalar vi priset för samhällets ungdomskult. Våra politiska ledare blir allt mer lika gymnasister, övertygade om det exklusiva i just deras weltschmerz. Som om vi inte har haft politisk konfliktlösning via partier sedan hattarna och mössorna." skriver Per Gudmunsson i SVD.

Svenska Dagbladet

"Zuckerberg farligare än Trump"

"Mark Zuckerberg har tjänat sexhundra miljarder kronor på andras olycka samtidigt som han påstått sig förbättra världen. Hur länge ska svenska pensionsfonder fortsätta sponsra honom? 

Facebook jobbar under parollen “bring the world closer together”. 

I ett kommande nummer av tidningen Journal of Social and Clinical Psychology kan forskare vid University of Pennsylvania visa på en tydlig koppling mellan sociala medier och depression. Människor som minskade sitt användande av Facebook och Instagram till maximalt tio minuter om dagen mådde tre veckor senare betydligt bättre och kände sig mindre ensamma. Det är alltså inte bara så att folk som känner sig allmänt nere gärna hänger på sociala medier, det är själva produkten i sig som tycks få folk att bli deprimerade. Detta tål att upprepas: ju mer Facebook, desto sämre mår världen. 

Lägg till att Facebook blivit ett favoritverktyg för alla som vill sprida hat och hot, manipulera demokratiska val eller genomföra folkmord på ett effektivt sätt (Myanmar) och det är faktiskt ingen överdrift att kalla Mark Zuckerbergs skapelse för de nya cigaretterna. 

Vad har då detta fått för konsekvenser? Nästan inga."

Dagens Industri

Många mår dåligt på jämställdhetsmyndigheten

”Över hälften av de anställda på den nya Jämställdhetsmyndigheten riskerar att bli utbrända. Det visar en intern kartläggning av personalens hälsa, som Ekots Lördagsintervju tagit del av.

– Det är klart att det här är någonting som jag tar jätteallvarligt på. Vi behöver tillsammans titta på hur vi ska gå vidare och det har vi gjort tillsammans med facket och med skyddsombuden, säger Lena Ag som är generaldirektör för myndigheten.

Jämställdhetsmyndigheten är en av våra nyaste myndigheter. Den invigdes i januari i år och har statens uppdrag att analysera jämställdhetsproblem och stödja andra myndigheter i sitt arbete med jämställdhet.”

Sveriges Radio

Vem är egentligen liberal?

"Hur ska liberalismen på sikt segra?

Wooldridge talar klarspråk som just nu har relevans i svensk politik.

Liberalism needs to engage with critic - particularly its Marxist and populist critits rather than arrogantly marginalising them.

Alltså: en långsiktigt framgångsrik liberalism måste ta diskussionen med sina marxistiska och populistiska kritiker istället för att på ett arrogant sätt försöka marginalisera kritikerna.

Annie Lööf? Jan Björklund?"

Svenska Dagbladet

Tidigare i IMEDIA:

Jämställdhet innebär könsskillnader

Socialdemokraterna och muslimska brödraskapet

Janerik Larsson: "Intressant notering"

Mats Wickman: "Är modern arkitektur ful?"

Uvell: så löser vi klimatfrågan


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast