VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Kyrkans tidning: Greta är en profet i vår tid

"Vi vill hävda att Sverige har en profet som är verksam – just nu. Hon heter Greta Thunberg och är fullt jämförbar med bibelns profeter. De använder en liknande profetisk strategi som  kan sammanfattas i några punkter:

  1. Bejaka din kallelse
  2. Lyssna på Guds röst och var öppen för Sanningen
  3. Tala om den hårda verkligheten för folk och makthavare
  4. Predika omvändelse och visa hoppet
  5. Lev som du lär
  6. Ge inte upp
  7. väl insett vad hen måste göra, väljer hen till slut att göra det. En sann profet släpper fram känslan för rätt och fel som alla människor innerst inne har. Hen ställer sig på en låda och skriker ut sitt budskap till alla som vill höra. Eller sätter sig utanför Riksdagen med en skylt."

Kyrkans tidning

Klimatångest hämmar utvecklingen

"Genombrott för ny teknik kan komma snabbt. Medan miljöpietismen uppmanar oss att inte flyga framstår det i dag till exempel som fullt möjligt att vi inom 10 år kan ha elflyg på korta distanser samt elhybridflygplan, om vi prioriterar detta. 2018 var 35% av alla bilar i Norge elbilar och 0.2% i Sverige. Nu har Norge påbörjat omställningen till vätgas och elflyg. Sverige som är drabbad av miljöpietism satsar inte offensivt på nya möjligheter till ett miljösmart samhälle.

Modern kognitiv neurovetenskap (se till exempel Tali Sharot ”The optimism bias”) visar att om hjärnan är upptagen av rädsla är det svårare att ta in ny kunskap. Vi bör inse att visst är det bra med miljömedvetenhet, men den bör inte ensidigt leda till rädsla och individuellt skuldbeläggande utan också till nyfikenhet på nya möjligheter som ger systemförändringar.

Vågar vi förändra systemen? Tyvärr är miljöpietismen en starkt konservativ kraft som motverkar sitt syfte. Istället för att blockera ny kunskap måste vi skaffa oss kunskap om nya möjligheter."

Svenska Dagbladet

PM Nilsson: Vi behöver en miljard Robinson Crusoes

När Daniel Defoe utkom med Robinson Crusoe 1719 var upplysningstiden i sin linda och industrialismen knappt påtänkt. 300 år senare, 2019, har Crusoes ideal ändrat förutsättningarna för hela mänskligheten. Med egen undersökning, egen analys och egna experiment har vi, med åtskilliga hack i kurvan, vänt varje socioekonomisk faktor till framgång. Världssvälten är så gott som borta. Vatten- och avloppsanläggningar har fasat ut de ständiga och dödliga diarréerna. Den globala medellivslängden är 70 år och få tvingas begrava sina nyfödda. På 50 år har andelen extremt fattiga minskat från 50 procent till tio. Analfabetismen följer samma kurva. Krigen har minskat, liksom våldsbrotten. Dödlighet på grund av våld har aldrig varit lägre. 60 procent av världens befolkning lever i demokratier. Kvinnors rättigheter har aldrig varit starkare. Dagens barn är friskare, äter bättre, är mer utbildade, slipper krig och barnarbete och är mer jämställda jämfört med tidigare generationer.”

Dagens Industri

 

Per Svensson om Robinson Crusoe

”Men Robinson Crusoe är inte bara en äventyrsroman utan också den moderna projektfixerade medelklassens urberättelse. Med flit och uppfinningsrikedom förvandlar Robinson naturen till ett blomstrande samhälle. Robinson inser att han har sitt öde i egna händer och gör det mesta och bästa av det. Som småföretagare är han en centerpartistisk dröm.”

”Robinson Crusoe får en dag syn på ett fotspår på stranden. Han grips av fasa. Han förstår att han inte kan vara säker på att behålla kontrollen över sin ö. Det är sådana fotspår i sanden, tidens och klimatförändringarnas avtryck, män i min ålder nu ser. Det fyller dem mer med vrede än med skräck: ”Den där jävla Greta Thunberg”.”

Dagens Nyheter

Misslyckat get-satsning i Somalia

"Somaliska getter skulle ge avkastning och gagna lokala jordbrukare. Nu saknas drygt hälften av kundernas pengar. ”Vi tog för mycket risk”, säger Agrikaabs vd Mohamed Jimale,"

Dagens Industri

Populister och staten

"En olycklig formulering i grundlagen öppnar upp för att ”demokratisk totalitarism” kan bli verklighet även i Sverige i framtiden. I ljuset av populismens politiska framgångar, där bland annat Turkiets och USA:s ledare fyller positioner i den offentliga sektorn med ”sitt folk”, bör man överväga att se över denna skrivning, skriver Bo Rothstein."

Dagens Nyheter

Tidigare i IMEDIA:

Nästa hot mot människan: insektsapokalyps

Digitaliseringens välsignelser

Lisa Irenius om en skandal i forskarvärlden

"Ta en apokalypsfri dag"

Snökaos upprör DN-läsare


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast