VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Gunnar Wetterberg: "Domedagsprofetior på skam"

"En del av ivriga tillskyndare har gjort saken en otjänst genom tvärsäkra och apokalyptiska profetior. Ibland har det hetat att 2030 är sista chansen, andra gången att avgörande tipping points hotar redan om ett par år.

Det är inte den dominerande uppfattningen bland klimatforskarna. Problemet är att sambanden är så komplexa att alla förutsägelser dras med stora osäkerheter. Om världen släpper ut 1 000 miljarder ton kol räknade FN:s klimatpanel 2013 med att temperaturökningen skulle bli 0,8‒2,5 grader. 

Det är ett mycket brett intervall – om känsligheten är 0,8 grader skulle dagens utsläpp kunna fortsätta i ett par hundra år till, om den ligger på 2,5 grader skulle utsläppen behöva stoppas genast för att inte överskrida Parisavtalets mål på 1,5 grader.

Det är bra att SNS-forskarna vidgår osäkerheterna och tonar ner domedagsprofetiorna om Grönlands avisning – även med dagens takt skulle det ta 14 000 år för isen att försvinna helt."

Expressen

Peter Hjörne: tillit ger goda samhällen

"I Sverige är den sociala tilliten fortfarande hög men den sjunker. I SOM-antologin 2018 redogör Holmberg/Rothstein för utvecklingen. Fler har betydligt lägre tillit. Det gäller särskilt unga, lågutbildade, arbetare, socialt utsatta, människor med dålig hälsa och utrikes födda. Också Sverigedemokrater skiljer ut sig genom väsentligen lägre tillit än snittet. Ungefär en tredjedel av valmanskåren är "lågtillitare".

– Dessa klyftor i tillit är inte av godo för den sociala sammanhållningen, sa Bo Rothstein, som inte heller trodde att trenden kommer att vända.

Tillit och solidaritet går hand i hand. Sjunker tilliten så minskar solidariteten."

 

GöteborgsPosten

Årets svensk - Jena Ganman förklarar

BARTH-KRON Januariavtalet är i praktiken dött

"Regeringen och samarbetspartierna befinner sig därmed i ett slags moment 22. Antingen framhärdar man och fortsätter enligt fjolårets uppenbart dysfunktionella karta, med risken att en allt mer stridslysten opposition skjuter ned reform efter reform.

Eller så biter man huvudet av skam, river upp den där utestängningsparagrafen och bjuder in Vänsterpartiet på förhandlingskaffe.

Ett tredje alternativ är förstås att man ger upp och lägger ned, med extraval eller nya talmansrundor som följd, men det finns inga sådana signaler i det här läget.

Än verkar snarare förnekelsefasen råda, åtminstone på sina håll.

Januariavtalet påverkas inte, fastslår Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Expressen

Följer Sverige Danmark?

"Är Rasmus Stoklund den nya tidens socialdemokrat?

I fredags stod han i Folketingets talarstol och hyllade Dansk Folkeparti – för att de ”insåg utmaningar under en tid när S misslyckades att göra detsamma”.

Medan svenska Socialdemokraterna är i djup kris sneglar nu tunga S-profiler mot andra sidan Öresund. Deras danska systerparti har erövrat regeringsmakten med löften om stark välfärd och stram invandringspolitik.

Samtidigt som Dansk Folkeparti – Sverigedemokraternas förebild – rasat ihop och marginaliserats.

– Sverige kommer att gå igenom samma som Danmark gjort de senaste tio åren. Vi måste inse att partier förändras hela tiden, säger Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet."

 Expressen

Tillsammans kan vi normalisera det normala

"Den här sortens vansinne uppstår när ytterkantsminoriteter normaliseras, till den grad att de blir enväldiga. Det har alltid funnits gnälliga, grälsjuka, självupptagna och extrema sekter i offentlighetens utkant. Det är som det ska vara. Men det senaste decenniet har de normaliserats till att bli mitt.

Man kan undra hur vi hamnade här. ”Sociala medier” är ett svar av flera. Hela den samhällsklass – journalister, akademiker, opinionsbildare, politiker – som är satt att beskriva, analysera och hantera samhället, migrerade till skenvärlden Twitter, eller andra liknande skymningsland. De begrep inte att de därigenom upprättade kolonier med knäppgökar och politiska haverister, som alltid sätter tonen på de där arenorna. Efter ett tag trodde de att skenvärlden var verklig. Att det onormala var normalt. De radikaliserade sig själva.

Ni är välkomna tillbaka till den verkliga världen nu. Tillsammans kan vi normalisera det normala."

Expressen

Tidigare i IMEDIA:

Brå: statistik över anmälda brott

Laddstolpar trissar upp lägenhetspriser

Iran: Journalister säger upp sig i protest

Sjölin: dags att damma av begreppet elitism


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast