VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Arkitekter ritar för arkitekter

 

”Byggandet idag utgår ifrån vad arkitekter anser är vackert, inte vad allmänheten uppskattar. För att få ett samhälle som fler kan trivas i måste politiker ta ett större ansvar.”

”Hur många gånger hörs inte kommentarer i stil med ”det är bara tråkiga skolådor som byggs”? Faktum är att det är i stor utsträckning sant. Det är ofta kantiga, avskalade och ensartade hus som byggs. Och allmänheten tycker att de är tråkiga. Det märkliga är att vi som politiker inte ifrågasätter varför byggandet ser ut som det gör.

Studier visar att upplevd skönhet är en viktig faktor för att människor ska trivas på en plats. Utsidan spelar roll, åtminstone när det gäller hur våra städer och samhällen ser ut. Upplevs en miljö som mindre tilltalande, ja rentav ful, kan den ge upphov till otrygghet hos de som vistas i den. Trots detta byggs dagens bostäder inte utifrån vad allmänheten tycker är vackert.”

Dagens Samhälle

 

Världens farligaste megastäder för kvinnor

"Kairo är sämst, London är bäst och New York är sämre än Moskva. Det är några slutsatser som kan dras av den första sammanställningen hittills av hur säker tillvaron är för kvinnor i världens största städer."

Dagens Nyheter

Poll2017

"Den så kallade moderna arkitekturen riskerar göra oss fyrkantiga"

"Vi är det vi bor i, etcetera. Illusionen om att boxlådorna är funktionella kväver vår fantasi. Arkitektur ska inte bara vara funktionellt - det ska vara vackert. Något som de svenska lådfabrikörernas linjedragare uppenbarligen har kroniska problem med. 

Yrkeskåren borde få yrkesförbud samtidigt som all svensk arkitektutbildning borde läggas ned omedelbart. Skicka samtliga svenska arkitektstudenter utomlands. Låt dem våga dra linjer som inte enkom är räta. Svensk arkitektur måste våga tänka utanför boxen - annars fastnar vi alla innanför dess funktionalistiska lådboxhelvete och blir lika själsligt slaktade som de där stackars späckhuggarna i Kungälv.

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida"

Expressen

"Facebook hot mot människors hälsa"

"Roger McNamee var Mark Zuckerbergs mentor. I dag kallar han Facebook för ett hot mot demokratin och människors hälsa. För ett år sedan varnade han bolaget för de problem som nu exploderat i en pr-kris.​"

Dagens Industri

Ambassadör Juholts Sverigebild

”Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin”, säger den tidigare S-ledaren till SvD.

Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna under tio månader. Han avgick i januari 2012 på grund av affären rörande hans för höga boendeersättning från Riksdagen och kraftigt internt missnöje i partiet.”

Dagens Industri

 

"Bibliotekarien: Föräldrar och äldre vänder i dörren"

"Det känns i magen när gänget kliver in på biblioteket. Och Mogert identifierar sig med mobbarna, skriver Einar Ehn, bibliotekarie i Vällingby och Hässelby."

Svenska Dagbladet

Tidigare i IMEDIA:

Ulf Kristersson-effekt lyfter M 2,2%

Kan man lita på SVD?

Klaner: Hur hamnade vi här?

Lotta Edholm om Stureplan och Abu Dhabi


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.