VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

"Arkitekter vet inte vad folk tycker är vackert”

"Vi kommunalpolitiker har inte satt nog höga krav på byggare. Men jag kritiserar även att vi inte har ifrågasatt arkitekter och bilden att arkitekter i större utsträckning vet vad som är vackert än vad gemene man gör.

Frågan om vad som är vackert eller inte har genom historien debatterats livligt inom många konstnärliga discipliner. Oavsett om det skulle finnas ett rätt och fel avseende subjektivt tyckande, finns det en reell, objektiv inverkan av det som av människor uppfattas som vackert. De som bor och vistas i miljöer som de upplever som estetiskt tilltalande trivs i större utsträckning. Detta är belagt i studier.

Däremot presenterar vare sig Hegardt eller Holm Hildebrand fakta avseende vad människor efterfrågar gällande gestaltning. Då den senare är ledande företrädare för Sveriges Arkitekter kan jag skicka med en uppmaning om att de bör initiera vetenskapliga studier i ämnet. Så kan de längre fram grunda sina påståenden i något annat än ett ”lita på oss, vi vet bäst” – för det gör de inte." skriver Oskar Weinmar oppositionsråd Upplands Väsby (M).             

Dagens Samhälle


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast