VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

"Avskaffa bidrag till trossamfund"

 

"Det rätta vore att helt avskaffa statliga och kommunala bidrag till trossamfund. Det finns ingen rimlig anledning att stötta medlemsorganisationer inom civilsamhället, som lever av mänsklig vilja att utöva sin religion. Främst för att civilsamhället per definition inte är en del av den statliga sfären, men också för civilsamhällets eget bästa.

Svenska kyrkan uppbär i dag statliga medel för att bevara byggnader och andra kulturhistoriska värden. Men svenska kyrkan är rik, det är inte pengarna som saknas i hennes fall. Frikoppla även Svenska kyrkan helt från statskassan och låt de krafter som gillar och värnar henne ta ansvar för både innehåll och byggnader.

Som svar på min fråga om pengarna till trossamfund verkligen behövs svarade direktör Åke Göransson att det vore diskriminerande att inte ge stöd till trossamfunden eftersom Svenska kyrkan får statligt stöd."

Svenska Dagbladet


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast