VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

"Det är nästan läge för skämskudde"

 

På Dagens Nyheters debattsida skriver 171 forskare att vuxna bör ansluta sig till ”Fridays for Future”, den globala proteströrelsen som uppmanar barn att skolka på fredagar för att visa klimatengagemang (25/9). Underligt nog är dessa 171 akademiker inte klimatforskare. De är inte naturvetare."

 

"Problemet är att de använder sina akademiska titlar för att ge vetenskaplig tyngd åt en politisk ståndpunkt. Men att man är expert på, säg, könsstereotypa gestaltningar i fransk 1800-talslitteratur betyder inte att man också är något slags klimatexpert. Det är som att Göran Persson skulle underteckna en arg lapp i en gemensam tvättstuga med ”fd statsminister”, som om det skulle ge extra tyngd."

 

GöteborgsPosten


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast