VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

"Det finns inget speciellt med hösten 2018."

"Det kommer alltid, förr eller senare, i varje politiskt tänkande varelses liv, en tidpunkt då man börjar hata Folkpartiet.​

Det är ett axiom. Det gällde på 1970-talet. Det gäller nu. Och det gäller även för folkpartister – kanske mest för folkpartister. Det finns inget speciellt med hösten 2018.

Om något är unikt med dagens politik så är det möjligen primadonnementaliteten. Vanföreställningen att just vår situation är så utsatt att varje motgång ursäktar total arbetsnedläggelse. Politisk narcissism.

Men åtminstone halva befolkningen har sett värre kriser än dagens, utan att de folkvalda har paralyserats av skrämselhicka. Kanske betalar vi priset för samhällets ungdomskult. Våra politiska ledare blir allt mer lika gymnasister, övertygade om det exklusiva i just deras weltschmerz. Som om vi inte har haft politisk konfliktlösning via partier sedan hattarna och mössorna." skriver Per Gudmunsson i SVD.

Svenska Dagbladet


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast