VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

”Det talas till leda om "Sverigebilden". Det börjar nästan bli pinsamt.”

”Svenskar berömmer sig gärna om att vara öppna gentemot omvärlden. Intresset för hur man tänker i andra länder verkar dock bli alltmer inriktat på en specifik aspekt, nämligen vad andra tänker om oss. Det talas till leda om "Sverigebilden". Det börjar nästan bli pinsamt.

Men om vi slutar intressera oss för andra så finns risken att de slutar intressera sig för oss. Intresset för Sverige som litteraturland hänger nog delvis ihop med Nobelpriset i litteratur – det vill säga att Sverige har visat intresse för världslitteraturen.

När Nobelpriset är pausat blir det sannolikt också svårare att locka internationella stjärnförfattare till Sverige. Varför skulle de åka just hit?”

Svenska Dagbladet

 

 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast