VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Digitaliseringens välsignelser

"Ska man förbjuda mobiler i klassrummen? Ja, åtminstone om man vill ha resultat. Om detta tycks alla vara rörande överens. 

För när eleverna har mobilerna tillgängliga så händer samma sak med dem som med vuxna: Deras koncentration sviker, de lyssnar med ett halvt öra och hänger inte med eftersom de samtidigt ägnar sig åt sociala medier och chattar och allt möjligt annat som inte har med undervisningen att göra. 

Det är fullt förståeligt att det blir så. Sajterna och apparna är trots allt byggda för att suga in användarna och hålla dem kvar. Detta har en mycket negativ inverkan på lärandet, vilket ett flertal studier redan påvisat.

Tron – för att inte säga övertron – är verkligen oerhörd till den nya tekniken och vad den kan göra för barnen, för samhället, ja, för hela världstillståndet."

Dagens Nyheter


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast