VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Erik Helmerson om västvärldens masochism

”Vad är kolonialismen? Vad är slaveriet?

På fråga ett svarar vi ”när europeiska makter delade upp stora delar av världen mellan sig”. På fråga två ”när svarta afrikaner såldes över Atlanten för att tvångsarbeta på plantager i USA”.

Men varför svarar vi just så? För det är så vi har blivit upplärda; i skolan, i medier, i populärkulturen. Svaret har bäddats in i vårt kollektiva medvetande: kolonialism och slaveri är per definition en vit man som förtrycker mörka människor i främmande land.

Egentligen är frågan förstås alldeles felställd. Det finns inget som heter ”kolonialismen” i bestämd form singular. Heller inget ”slaveriet”. Det finns däremot en smärtsamt lång historia, nästan lika lång som mänsklighetens egen, av folk som skapar imperier, invaderar andras områden och förslavar dem. 

Även vitt folk, men inte bara. Långt ifrån bara.

Detta är kanske den viktigaste lärdomen av Fredrik Segerfeldts bok ”Den svarte mannens börda” som nu släppts på Timbro förlag. En tegelsten som pedagogiskt visar på just denna eviga mänskliga tragik av grupper som växer sig så starka att de kan förstöra andras liv.

Varför skapade ens européerna sina imperier och kolonier? frågar Segerfeldt och ger själv svaret: För att de kunde. Precis som så många före dem: kineser, araber, mongoler, muslimska stormoguler i Indien, afrikanska imperialister i Afrika, azteker som förtryckte och slaktade andra folkslag i Sydamerika. Wikipedia listar just nu 186 imperier.”

Dagens Nyheter

 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast