VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Expressen: Forskningsfusk

”Inom forskningsvärlden är det viktigt att bli publicerad i internationella tidskrifter. Ju fler artiklar desto lättare att få fina tjänster och kamma hem projektpengar. Och pengarna har blivit viktigare än hedern i många fall.

I en ny svensk undersökning har 285 nydisputerade medicinare svarat på etikfrågor. 39 procent sa att de själva medverkat i studier där en eller flera av medförfattarna inte hade bidragit på något väsentligt vis.

DN återger forskare som säger att det handlar om vedertagna bytesaffärer - du får stå med på min artikel om jag får underteckna din.

Beteende är förkastligt. Om inte akademin håller rent för fifflande - hur ska den då kunna klaga på usla studenter som tagit sig in genom det ökande fusket på högskoleprovet? Hur ska man med moraliskt råg i ryggen förfasas över studenterna som kommit in på snällbetyg? ”

Expressen


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast