VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Hakelius om Gal-Tan och kulturradikaler och kulturkonservativa

”Ja, ni hör ju själva att det är riggat från början. GAL kunde lika gärna stå för Gullig, Asbra och Läcker och TAN för Tarvlig, Avskyvärd och Nedrig. Men om vi bortser från det: något fångar den här skalan, som lanserades som en ny dimension, på väg att ersätta höger-vänster. En del av oss hade redan skrivit om det här i flera år, men vi var inte smarta nog att hitta på en akronym. Jag brukade skriva om kulturradikala och kulturkonservativa. Det var ingen som brydde sig om det. Men GAL-TAN tog skruv.”

”Och nu är det katastrofsiffror och ett fasligt gormande: Åsbrink och Winberg och Hjelm-Wallén och Rosengren. Kommunalråden och Greider och Suhonen och alla andra som någonsin druckit fickvarm folköl på Bommersvik.”

Vad gormas det om?

GAL-TAN, förstås. För det är sossarna som håller på att slita sig själva i stycken enligt den här nya skalan. Den klyver partiet mitt itu. Och när Löfven puttas börjar allt om. Inget är löst. Men sossarna kallar sig inte liberal-konservativa. Så en del fortsätter att intala sig att det är i Moderaterna, som det som redan sker i Socialdemokraterna, kommer att ske. Det blir lätt så. Ord fångar oss. Och Krister Peterson, får vi hoppas, fångar mördaren, hur konstigt det än låter.”

Expressen


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.