VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Hakelius om Gal-Tan och kulturradikaler och kulturkonservativa

”Ja, ni hör ju själva att det är riggat från början. GAL kunde lika gärna stå för Gullig, Asbra och Läcker och TAN för Tarvlig, Avskyvärd och Nedrig. Men om vi bortser från det: något fångar den här skalan, som lanserades som en ny dimension, på väg att ersätta höger-vänster. En del av oss hade redan skrivit om det här i flera år, men vi var inte smarta nog att hitta på en akronym. Jag brukade skriva om kulturradikala och kulturkonservativa. Det var ingen som brydde sig om det. Men GAL-TAN tog skruv.”

”Och nu är det katastrofsiffror och ett fasligt gormande: Åsbrink och Winberg och Hjelm-Wallén och Rosengren. Kommunalråden och Greider och Suhonen och alla andra som någonsin druckit fickvarm folköl på Bommersvik.”

Vad gormas det om?

GAL-TAN, förstås. För det är sossarna som håller på att slita sig själva i stycken enligt den här nya skalan. Den klyver partiet mitt itu. Och när Löfven puttas börjar allt om. Inget är löst. Men sossarna kallar sig inte liberal-konservativa. Så en del fortsätter att intala sig att det är i Moderaterna, som det som redan sker i Socialdemokraterna, kommer att ske. Det blir lätt så. Ord fångar oss. Och Krister Peterson, får vi hoppas, fångar mördaren, hur konstigt det än låter.”

Expressen


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast