VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Harold Bloom har avlidit

 

"Blooms hustru, Jeanne, säger till The Guardian att hans hälsa sviktade mot slutet men att han fortsatte att skriva böcker och undervisa på Yaleuniversitet fram till härom veckan. Han avled på ett sjukhus i New Haven, Connecticut." På bild i DN-artikeln Harold Blom i Generalkonsul Axel Ax:son Johnsons bibliotek i Avesta när Bloom deltog i Engelsbergsseminariet Visions of The Future år 2000, ett seminarium tillägnat framlidne Odd Engström. Bloom talade under seminariet på temat The Western Canon.

Dagens Nyheter

The Guardian


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast