VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Kerstin Ekman om naturen

"Ekmans beläsenhet och bildning är påfallande när hon följer de botaniska spåren genom litteraturen – från Vergilius och Horatius till Whitman och Thoreau – men starkast upplever jag texten när den följer författaren tätt i stegen, lutar mitt huvud ner mot mossan, och så faktiskt förmår att öppna min blick mot det levande som står inför den: Svartbräken, se!

Det är, föreställer jag mig, ingen slump att Ekmans bok kommer ut just nu, när våren öppnar sig mot sommaren. Mig manar den att plocka fram min flora och med förnyat intresse betrakta det som nu springer ur marken i min vildvuxna trädgård: Tjärblomstret känner jag igen och hundviolen; brunört, svartkämpe, smörblomma, tusensköna, fältveronika och liten blåklocka, brudbrödet som ännu inte blommar – men vad är den där vitblommande växten som liknar lomme men har annorlunda blad? Vad heter det där späda gräset med luftiga, vajande vippor; vad är namnet på det gamla körsbärsträdets limpstora ticka, och hur är det nu igen en korndådra ser ut?​"

Expressen


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast