VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Kina: man måste ha frihet att misslyckas

"Kineserna är inte medborgare utan kamrater och undersåtar. De får visserligen bli rika, men i en stat som i grunden är en leninistisk diktatur. Dock har innovationer egenheten att inte kunna kommenderas eller i någon konstgjord frizon odlas fram. En kinesisk Bill Gates måste ha friheten att kunna informera sig ur alla himmelsriktningar och få lån i en bank utan censur och partiets kontroll, att kunna gå på tvärs emot vad som är den föreskrivna ”partilinjen”. Han måste ha frihet att få misslyckas, till vad Josef Schumpeter kallade ”kreativ förstörelse”.

Annars är det kört.

Men då ingenting av detta är möjligt i dagens Kina gör vi bäst i att ställa Napoleon på huvudet: sannolikheten är större att världen lär vakna till ett Kina som darrar än tvärtom."

Dagens Nyheter


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast