VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Klimatångest hämmar utvecklingen

"Genombrott för ny teknik kan komma snabbt. Medan miljöpietismen uppmanar oss att inte flyga framstår det i dag till exempel som fullt möjligt att vi inom 10 år kan ha elflyg på korta distanser samt elhybridflygplan, om vi prioriterar detta. 2018 var 35% av alla bilar i Norge elbilar och 0.2% i Sverige. Nu har Norge påbörjat omställningen till vätgas och elflyg. Sverige som är drabbad av miljöpietism satsar inte offensivt på nya möjligheter till ett miljösmart samhälle.

Modern kognitiv neurovetenskap (se till exempel Tali Sharot ”The optimism bias”) visar att om hjärnan är upptagen av rädsla är det svårare att ta in ny kunskap. Vi bör inse att visst är det bra med miljömedvetenhet, men den bör inte ensidigt leda till rädsla och individuellt skuldbeläggande utan också till nyfikenhet på nya möjligheter som ger systemförändringar.

Vågar vi förändra systemen? Tyvärr är miljöpietismen en starkt konservativ kraft som motverkar sitt syfte. Istället för att blockera ny kunskap måste vi skaffa oss kunskap om nya möjligheter."

Svenska Dagbladet


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast