VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Lena Andersson om omyndigförklarandet av kvinnan

”Det brukar sägas att kvinnor med makt blir hårdare granskade än män. Så har det med säkerhet varit eftersom det är ett psykologiskt faktum bland högre djurarter och människor att den som skiljer ut sig från gruppen blir ett lättare byte för predatorer, men därmed också för idealisering och positiv särbehandling. När nu kvinnorna genom att vara många på maktpositionerna inte längre skiljer ut sig från gruppen sker det i stället genom massiv ideologiproduktion, enligt vilken hon behöver skyddas.

I samma stund som kvinnan, eller annan valfri grupp, blir till ett skyddsobjekt är hon åter omyndigförklarad. Det är ett intellektuellt haveri och ett sammanbrott för den frihetliga demokratin.”

Dagens Nyheter


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast