VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Lotta Edholm om Stureplan och Abu Dhabi

”Vilka är då ADIA? Fonden är helägd av staten Abu Dhabi och skapad för att investera landets oljeinkomster. Fonden räknas som en av världens absolut största investerings­fonder. Bolagsstyrelsen tillsätts av landets diktator, emiren av Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, som tillsatt sig själv som styrelseordförande. Det finns inte en enda person i ADIA:s styrelse utan kunglig titel. Det går därför inte att jämföra fonden med en vanlig stiftelse eller företag: ADIA är en del av staten Abu Dhabi.

Abu Dhabi ingår i Förenade Arabemiraten, som styrs av de sju diktatorerna för landets sju emirater. Medborgarna förvägras mänskliga rättigheter som rösträtt och yttrande­frihet.”

”Fastighetsägaren till Sturegallerian, Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA, vill riva stora delar av Sturekvarteret för att bygga nytt. Projektet riskerar att få stora negativa konsekvenser för Stockholm.”

Svenska Dagbladet

Stoppa Stureplanerna


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.