VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

När arkitekterna får välja

"När de nominerade till årets villapris, från branschorganisationen Sveriges Arkitekter presenterades var det många utomstående som trodde att det handlade om ett skämt. Fyra lådor av närmast parodisk karaktär tävlar om det prestigefyllda priset. Räta vinklar, platta tak och material som rå betong och plywood fick samtliga förslag att erinra mer om industrilokaler än byggnader faktiskt avsedda att bo och leva i.

Den som skulle försöka sig på att göra satir över dagens svenska arkitektur har en svår uppgift eftersom varje försök vida överträffas av verkligheten. Särskilt parodiskt blir det när juryns ordförande, Ulla Alberts, förklarar att ”det finns en mycket stor skillnad bland de nominerade”.

Årets Villapris är inte unikt i detta avseende. Så här ser det ut i alla svenska arkitekturtävlingar som arrangeras.

Hela Gotland

 

 

 


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast