VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Ola Wong om Kinabilden

”Kina är inte ensamt om att använda kulturen för att uppfostra folket till ”rättänkande”. Också i Sverige har vi ju regler som tvingar statliga kulturinstitutioner att integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv i sin verksamhet, trots att det rimmar illa med konceptet konstnärlig frihet. Men i Kina är allt uppskruvat tusen gånger om, och det finns inga oberoende alternativ.

Det är samma kulturpolitik som gällt i Kina sedan Mao höll sitt stora tal om kultur i Yanan 1942 – litteratur och konst har endast existensberättigande om de tjänar partiet. Och i likhet med många auktoritära länder har Kina en mycket aktiv kulturpolitik. Kulturen ska nå ut till hela landet, även till fattiga. 780 museer, 428 patriotiska demonstrationsbaser och 48 051 bibliotek, gallerier och kulturcenter har infört fri entré.

Kulturen ska användas för att förmedla en positiv Kinabild i omvärlden.”

Svenska Dagbladet

 

 


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.