VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Ola Wong om Kinabilden

”Kina är inte ensamt om att använda kulturen för att uppfostra folket till ”rättänkande”. Också i Sverige har vi ju regler som tvingar statliga kulturinstitutioner att integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv i sin verksamhet, trots att det rimmar illa med konceptet konstnärlig frihet. Men i Kina är allt uppskruvat tusen gånger om, och det finns inga oberoende alternativ.

Det är samma kulturpolitik som gällt i Kina sedan Mao höll sitt stora tal om kultur i Yanan 1942 – litteratur och konst har endast existensberättigande om de tjänar partiet. Och i likhet med många auktoritära länder har Kina en mycket aktiv kulturpolitik. Kulturen ska nå ut till hela landet, även till fattiga. 780 museer, 428 patriotiska demonstrationsbaser och 48 051 bibliotek, gallerier och kulturcenter har infört fri entré.

Kulturen ska användas för att förmedla en positiv Kinabild i omvärlden.”

Svenska Dagbladet

 

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.