VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Pär Stenbäck om Sverige och populismen

"I Sverige pågår en het debatt om rasism, invandring och regeringsalternativ. Den verkar delvis gå på högvarv då den intellektuella eliten hävdar sitt moraliska tolkningsföreträde, samtidigt som det politiska etablissemanget kämpar med en svårlöst ekvation. – Här är ett urval av vänsterdebattörernas åsikter som kan ha relevans även hos oss.

Acceptera också sådana fakta som gynnar de främlingsfientliga. Populismen kan bara motverkas om existerande problem åtgärdas, även om de påtalas av "fel" kretsar.

Populister och högerextrema vill monopolisera fosterländskhet; de progressiva måste ompröva och klargöra sin syn på nationalstaten som en positiv institution, som värnar om tryggheten och om demokratiska värderingar."

Hufvudstadsbladet


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast