VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Stureplanerna blir valfråga?

"Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att återremittera planerna på ombyggnationen av kvarteren runt Sturegallerian. På ren svenska innebär det att fastighetsägaren i nuläget inte kan gå vidare med rivningsplanerna.

De så kallade Stureplanerna har lett till ett uppmärksammat och infekterat bråk mellan fastighetsägaren Adia, investeringsbolaget Abu Dhabi Investment Authority, och flera av företagen i och runt gallerian.

Förutom att riva det 20.000 kvadratmeter stora parkeringshuset på Grev Turegatan vill Aldi även riva ytterligare 30.000 kvadratmeter. Motståndarsidan, där PG Nilsson bakom restaurangkoncernen Svenska Brassierer har en framträdande roll, ser ingen anledning att riva utan vill hellre att området renoveras.

"Jag är väldigt nöjd med beslutet såklart. Det är vad vi har kämpat för i ett par års tid", säger PG Nilsson.

Motståndarna bakom kampanjen Stoppa Stureplanerna har tagit fram ett eget motförslag där enbart parkeringshuset skulle rivas. Adia har tidigare avfärdat förslaget men PG Nilsson säger att de är välkomna att ta en titt igen.​"

Dagens Industri


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast