VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Stureplanerna blir valfråga?

"Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att återremittera planerna på ombyggnationen av kvarteren runt Sturegallerian. På ren svenska innebär det att fastighetsägaren i nuläget inte kan gå vidare med rivningsplanerna.

De så kallade Stureplanerna har lett till ett uppmärksammat och infekterat bråk mellan fastighetsägaren Adia, investeringsbolaget Abu Dhabi Investment Authority, och flera av företagen i och runt gallerian.

Förutom att riva det 20.000 kvadratmeter stora parkeringshuset på Grev Turegatan vill Aldi även riva ytterligare 30.000 kvadratmeter. Motståndarsidan, där PG Nilsson bakom restaurangkoncernen Svenska Brassierer har en framträdande roll, ser ingen anledning att riva utan vill hellre att området renoveras.

"Jag är väldigt nöjd med beslutet såklart. Det är vad vi har kämpat för i ett par års tid", säger PG Nilsson.

Motståndarna bakom kampanjen Stoppa Stureplanerna har tagit fram ett eget motförslag där enbart parkeringshuset skulle rivas. Adia har tidigare avfärdat förslaget men PG Nilsson säger att de är välkomna att ta en titt igen.​"

Dagens Industri


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.