VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Stureplanerna blir valfråga?

"Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att återremittera planerna på ombyggnationen av kvarteren runt Sturegallerian. På ren svenska innebär det att fastighetsägaren i nuläget inte kan gå vidare med rivningsplanerna.

De så kallade Stureplanerna har lett till ett uppmärksammat och infekterat bråk mellan fastighetsägaren Adia, investeringsbolaget Abu Dhabi Investment Authority, och flera av företagen i och runt gallerian.

Förutom att riva det 20.000 kvadratmeter stora parkeringshuset på Grev Turegatan vill Aldi även riva ytterligare 30.000 kvadratmeter. Motståndarsidan, där PG Nilsson bakom restaurangkoncernen Svenska Brassierer har en framträdande roll, ser ingen anledning att riva utan vill hellre att området renoveras.

"Jag är väldigt nöjd med beslutet såklart. Det är vad vi har kämpat för i ett par års tid", säger PG Nilsson.

Motståndarna bakom kampanjen Stoppa Stureplanerna har tagit fram ett eget motförslag där enbart parkeringshuset skulle rivas. Adia har tidigare avfärdat förslaget men PG Nilsson säger att de är välkomna att ta en titt igen.​"

Dagens Industri


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.