VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

SVD: ”Håkan Juholt var bara före sin tid. Nu börjar partiet komma ikapp.”

Höstens val kommer med all sannolikhet innebära att regeringen Löfven tvingas bort. Socialdemokraterna kommer då att stå inför ett vägval.

Å ena sidan kan partiet vandra vidare på den smala stig som Stefan Löfven (och inte minst hans finansminister Magdalena Andersson) pekat ut, med nationellt egenintresse och ordning och reda. Där är redan Socialdemokratiet i Danmark. Men det skulle vara mycket svårsmält för partiets mjukare delar. Det är svårt att se Aftonbladets ledarsida, sajten Politism och statsvetarprofessor Ulf Bjereld kampanja för gettopaket av danskt snitt.

På den breda vägen hägrar radikalism, plakatpolitik och den sortens vänsterpopulism som Håkan Juholt nosade på under sin korta partiledartid och som prövats inte helt utan framgång i andra länder. Den sortens socialdemokrati engagerar aktivisterna, men leder till minskat förtroende som regeringsparti och slutligen total pasokifiering.

Håkan Juholt var bara före sin tid. Nu börjar partiet komma ikapp.”

Svenska Dagbladet

 


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast