VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Tobias Wikström: Är demokratin hotad?

”SOM-institutet vid Göteborgs universitet publicerade i fjol en rapport med titeln ”Larmar och gör sig till” (titeln är hämtad från den blodtyngda Shakespearedramen Macbeth). SOM-forskarna visar att förtroendet för politiker är på uppåtgående, att förtroendet för medier är stabilt. Samma sak gäller förtroendet för experter och forskare.

Kultursidor och ledarskribenter och tv-personligheter tycks älska sin pessimism. Och antagandet att det var bättre förr. Jan Scherman tittar beundrande på Olof Palmes byst i riksdagen. Var det mer demokratiskt under Palmes tid, var samhället mindre korrupt, var avståndet mellan väljare och valda mindre då än nu? Knappast.”

Dagens Industri

 


Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar veckans viktigaste händelser. Varannan söndag kl. 22.00 på Axess TV, eller när det passar på våra övriga plattformar.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast