VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

"Zuckerberg farligare än Trump"

"Mark Zuckerberg har tjänat sexhundra miljarder kronor på andras olycka samtidigt som han påstått sig förbättra världen. Hur länge ska svenska pensionsfonder fortsätta sponsra honom? 

Facebook jobbar under parollen “bring the world closer together”. 

I ett kommande nummer av tidningen Journal of Social and Clinical Psychology kan forskare vid University of Pennsylvania visa på en tydlig koppling mellan sociala medier och depression. Människor som minskade sitt användande av Facebook och Instagram till maximalt tio minuter om dagen mådde tre veckor senare betydligt bättre och kände sig mindre ensamma. Det är alltså inte bara så att folk som känner sig allmänt nere gärna hänger på sociala medier, det är själva produkten i sig som tycks få folk att bli deprimerade. Detta tål att upprepas: ju mer Facebook, desto sämre mår världen. 

Lägg till att Facebook blivit ett favoritverktyg för alla som vill sprida hat och hot, manipulera demokratiska val eller genomföra folkmord på ett effektivt sätt (Myanmar) och det är faktiskt ingen överdrift att kalla Mark Zuckerbergs skapelse för de nya cigaretterna. 

Vad har då detta fått för konsekvenser? Nästan inga."

Dagens Industri


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast