VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Förtroendet för politikerna rasar 70% anger minskat förtroende

”Har ditt förtroende för politiker ökat eller minskat sedan riksdagsvalet 2018?

Ökat mycket: 2 procent

Ökat lite: 3 procent

Varken ökat eller minskat: 24 procent

Minskat lite: 24 procent

Minskat Kraftigt: 46 procent

Vet ej: 1 procent”

SVT

S och SD ökar i Novus – L och MP under spärren

  

Vänsterpartiet: 7,6 procent (-0,4)

Socialdemokraterna: 31,8 procent (+3,5)

Miljöpartiet: 3,9 procent (-0,5)

Centerpartiet: 7,6 procent (-1,0)

Liberalerna: 3,4 procent (-2,1)

Moderaterna: 18,9 procent (-0,9)

Kristdemokraterna: 6,2 procent (-0,1)

Sverigedemokraterna: 19,2 procent (+1,7)

Expressen

 

”Tilliten som fanns har gått förlorad”

”De fyra månader som har gått sedan valdagen har inneburit sexton veckor av förlorad tillit för framförallt Centern och Liberalerna. De lovade en sak före valet, under hela valrörelsen och fyra år i gemensam opposition, men handlade sedan på rakt motsatt sätt när vallokalerna hade stängt.

Oftast talar man om den förlorade tilltrons konsekvenser hos de egna sympatisörerna. Men det är långtifrån den enda betydelsefulla faktorn.
Långsiktigt ännu viktigare är det identitetsskifte som sker i omgivningens ögon när en aktör går från att vara pålitlig till någon som det inte går att lita på.”

Svenska Dagbladet

 

Carl Hamilton om Centern

"De har haft svårt att förstå hur centerns ekonomiska nyliberalism skulle kunna samsas med socialdemokratins rättvisepatos. Allt Annie Lööf krävde av socialdemokratin, skulle hon ju få gratis av Kristersson? 

I själva verket har striden hela tiden böljat i en annan dimension, utmed vertikalen: nord mot syd i statsvetarnas gal–tan-skala. De gröna, alternativa och libertarianska värderingarna (gal) står mot traditionella, auktoritära och nationalistiska (tan). Eller som centerledningen skulle säga: de goda står mot de onda."

Dagens Nyheter

 

”Ett klargörande nej"

”Med sitt nej till uppgörelsen mellan C, L, MP och S återförde Jonas Sjöstedt ett slags rim och reson i svensk politik. Om Löfven går med på V-ledarens krav, vilket han antydde på måndagen, har C och L redan efter 24 timmar tvingats uppleva en principiell blåsning.

Det lär komma fler. Om den socialdemokratiske regeringsbildaren tar så lätt på grundläggande ingångsvärden är det lätt att se att varje fråga och varje utredning och varje punkt plötsligt kan omprövas av en socialdemokratisk allmakt. Just nu för att V säger nej. Sedan kommer LO säga nej. Eller i alla fall IF Metall och Byggnads. Och Hyresgästerna. Socialdemokratin vill något annat än C och L.” skriver PM Nilsson.

Dagens Industri

Centern tappar stort i Ipsos

"Centern tappar var tredje väljare och landar på 7 procent i DN/Ipsos decembermätning. Socialdemokraterna hör till vinnarna med ett väljarstöd på 32 procent. Samtidigt som ett extraval rycker närmare har de rödgröna skaffat sig ett tydligt övertag på de borgerliga."

Dagens Nyheter

Tidigare i IMEDIA:

Liberalerna straffas för vänstergir?

Efter #metoo – risk för backlash

"Det finns inget speciellt med hösten 2018."

"Zuckerberg farligare än Trump"

Vem är egentligen liberal?


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast