VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Arlanda och alla hamnar i Stockholm obevakade efter attacken

”Tullverkets ledning bekräftar för DN att det inte fanns någon yttre personal i tjänst i länet mellan klockan 20.00 på fredagen och 11.15 på lördagen.

– Vi kommer se över våra egna rutiner och göra en utvärdering av hur det har gått till, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm.

Bakgrunden är att personalen som tjänstgör på Arlanda flygplats begärde att få bära vapen för att kunna försvara flygplatsen om ett dåd skulle ske där. Vakthavande befäl beviljade att personalen, som vanligtvis är obeväpnade, skulle få bära tjänstevapen. Men strax därefter backade Tullverkets ledning med hänvisning till myndighetens föreskrifter.

Då beslutade skyddsombudet om skyddsstopp och samtliga tulltjänstemän i Stockholms län gick hem.

– All yttre personal kallades hem. Från kl 20 hade vi ingen tullkontroll i vårt län. Det är något som inte är riktigt bra, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm.”

Dagens Nyheter

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.