VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Bengt Westerberg vill se samarbete med S

Annie Lööfs framgångar öppnar för nya regeringsalternativ efter nästa val. Det anser den tidigare partiledaren Bengt Westerberg, som nu uppmanar Centern och Liberalerna att hålla dörren öppen för att regera med S.

Valet i Holland visar på faran att samarbeta över blockgränserna. Socialdemokraterna har gått från 38 mandat till 9 och liberalkonservativa Mark Mutte tappar 9 mandat men lär ändå bli största parti med 33 mandat. Wilders ökade med "endast" 5 mandat och fick 20 mandat i valet i Holland och blir näst största parti.

Centerns gamla samarbete med S höll på att leda till partiets utplåning under Olof Johansson.  Det har tagit många år för Centern att komma tillbaka och har idag 12% lite mindre än hälften av vad Thorbjörn Fälldin hade som bäst på sin tid 1973, 25,1%. Risken med samarbete är inte minst att kärnväljare lämnar för ytterkantspartierna. 

Samarbete är således inte riskfritt och en taktisk seger kan i längden leda till långsiktigt, verkligt nederlag. MP har mer än halverats i Sverige och har idag 3,1% efter deltagandet i samarbetsregeringen.

Dagens Industri

Telegraaf

Aftonbladet


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.