VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Expressen: Peace, love & Skolverket

Skolverket har bestämt att ordet "stromaktstid" inte skall användas. Skolorna skall lära ut att tiden kallas "Östersjöriket".

"Vart man än går på museer och stadsvandringar i Tyskland, Polen, Estland, Lettland, Litauen och Tjeckien är Sverige ständigt närvarande. Gustav II Adolf hänger över allt. I Ingolstadt i Bayern finns en uppstoppad häst, Der Schwedenschimmel, som sägs ha skjutits under majestätet i april 1632 och därmed är taxidermiskt äldre än hans ståtliga Streiff som är Livrustkammarens symbol."

Malin Siwe är kritisk till att Sverige inte talar om sin egen stormaktstid:

"Vi måste tala om stormaktstiden. Inte för att trona på fornstora dar, inte heller för att be om ursäkt - utan för att förstå oss själva och vår omvärld lite bättre. Finns i sjön gör vi ändå."

Expressen


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.