VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Karin Olsson: "Jag har tröttnat på konstvärldens spratt"

"Konstkritikerna, "Sverigevännerna" och dåren som försökte såga ner stången har alla fått visa flagg. Lars Vilks har till och med recenserat konstverket i Expressen, vilket om jag får säga det själv tillhörde de mer originella inslagen i bevakningen. Särskilt eftersom han tyckte att verket var "enkelspårigt" och "spekulativt", vilket hans rondellhund ofta har beskyllts för.

Min lust att hälsa fanan på svaj med sedvanlig honnör dämpades också med Ruben Östlunds bioaktuella "The square" i färskt minne. Det är en kärleksfull, men skoningslös satir över konstnärer och institutioner besatta av gravallvarliga teorier och stora pretentioner. Östlund gör sitt bästa för att skruva skildringen, men det är omöjligt att överträffa verkligheten. Allt som händer i filmen har redan hänt, eller skulle kunna göra det. Den impotenta stången vore till exempel perfekt som ett utstuderat skämt i "The square"."

"Konstvärlden får faktiskt ursäkta om man börjar tröttna aningen på alla dess spratt."

Expressen


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.