VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Karin Olsson: "Jag har tröttnat på konstvärldens spratt"

"Konstkritikerna, "Sverigevännerna" och dåren som försökte såga ner stången har alla fått visa flagg. Lars Vilks har till och med recenserat konstverket i Expressen, vilket om jag får säga det själv tillhörde de mer originella inslagen i bevakningen. Särskilt eftersom han tyckte att verket var "enkelspårigt" och "spekulativt", vilket hans rondellhund ofta har beskyllts för.

Min lust att hälsa fanan på svaj med sedvanlig honnör dämpades också med Ruben Östlunds bioaktuella "The square" i färskt minne. Det är en kärleksfull, men skoningslös satir över konstnärer och institutioner besatta av gravallvarliga teorier och stora pretentioner. Östlund gör sitt bästa för att skruva skildringen, men det är omöjligt att överträffa verkligheten. Allt som händer i filmen har redan hänt, eller skulle kunna göra det. Den impotenta stången vore till exempel perfekt som ett utstuderat skämt i "The square"."

"Konstvärlden får faktiskt ursäkta om man börjar tröttna aningen på alla dess spratt."

Expressen


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.