VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Lena Andersson om modernismen "ett inslag av avsky för människan sådan hon är"

"Den gamla urbana ordningen med försäljningsställen längst ner i fastigheten och bostäder ovanför var lika självklar som snillrik. I hemmet är man privat och vill inte ha förbipasserande som tittar in. Butiker, kaféer och restauranger har motsatta syften och behöver skyltfönster. Samtidigt ges gatan liv, rörelse och stabilitet. I förorten där man skulle skyddas från ytlig kommers ligger det i stället lägenheter i markplanet. De boende lever med ständig insyn – om det inte vore för de nerfällda persiennerna. Och eftersom hyrorna är reglerade kan de inte kompenseras för uppoffringen. Även sådana frustrationer alstrar vanmakt och känslor av inlåsning.

Jag skulle inte vilja vara utan modernismen. Men i den finns ett inslag av avsky för människan sådan hon är; ett inslag som har stått oss dyrt."

Dagens Nyheter


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.