VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Mats Skogkär: "Hej då, alla museer!"

"Hej då, alla museer!

Till Unescos världsarv – kulturminnen eller naturminnen som är så värdefulla att de är en angelägenhet för hela mänskligheten – har Sverige lämnat femton bidrag. Vad säger i så fall att dessa, exempelvis Gammelstads kyrkstad i Luleå, ska värderas högre än, låt säga, köptemplet Väla utanför Helsingborg?

Att hålla det ena över det andra är trots allt att upprätta en värdehierarki.

Fast med kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) insatser i åtanke är det kanske inte så märkligt om hennes departement undviker att tala i termer av bättre och sämre."

"Enligt statssekreterare Per Ohlsson Fridh kan det nämligen vara "problematiskt att hävda att ett visst kulturarv eller en viss tradition skulle vara viktigare eller ha större betydelse än en annan".

Han säger det som förklaring till varför regeringen inte vill vara med när FN-organet Unesco nu sammanställer världens immateriella kulturarv, det kulturarv som inte går att ta på: traditioner, sånger, ramsor, danser och hantverkstekniker.

Kulturdepartementet ogillar helt enkelt "värdehierarkier", låter Ohlsson Fridh förstå.​"

Sydsvenskan


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.