VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Moderaternas framtidsflåsighet

 

"Moderaternas skolpolitik är undermålig, skriver MUF-ordföranden Benjamin Dousa. Han har rätt. M bör sluta älska digitalisering och entreprenöriellt lärande."

"Att vilja införa programmering är en del av framtidsflåsigheten, som regeringen dessvärre hakat på. "Tittar vi framåt behöver vi inte mindre digitalisering, utan mer", förklarade Anna Kinberg Batra i idg.se.

Kanske det. Men inte just i skolan. Det är välgörande att Benjamin Dousa på DN debatt kritiserar sina tekniktillbedjande partikamrater och påpekar fokus i skolan måste vara ämneskunskaper samt att sådana bäst erövras genom katederundervisning. Ny forskning visar dessutom att inlärningen i regel går lättare för den som använder papper och penna än för den som fipplar med datorer."

"Hur som helst bör Moderaterna ta intryck av argumenten. Partiets politik har allt för länge präglats av företagarperspektiv. Men skolan är till för att ge eleverna djupa kunskaper, inte för att klona mikroslavar."  

Expressen


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.