VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Nobelstiftelsen förstör sitt varumärke

"Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, tycker inte riktigt att det gått fram varför man vill bygga ett Nobelpriscenter. Men han kunde inte konkretisera framtida utställningsverksamhet annat än att det "äntligen fanns en möjlighet att presentera Alfred Nobel" samt "tillfälliga utställningar".

Genom det meningslösa byggandet av Nobelmuseet, som inte behövs för att förverkliga stiftelsens stadgar, förstör den nuvarande styrelsen Nobelprisets varumärke. Istället för skrytbyggen borde stiftelsen vårda donationskapitalet som vanvårdats. Nyligen tvingades man sänka nobelprissumman rejält pga. dålig ekonomi.

Dessutom riskerar man att dra med sig Wallenbergstiftelsen i fallet som ska betala för det fula huset. Wallenbergstiftelsen har annars finansierat ett stort antal vackra hus i Stockholm som tex Stadsbiblioteket.

Nobelpriset är ett av världens starkaste varumärken som nu kommer förknippas med konflikter och brist på respekt för Stockholms känsliga miljö. Ett fult hus kommer för överskådlig tid förknippas med Nobelpriset och ständigt återkomma i alla samtal om Nobelstiftelsen.

Det är svårt att bygga ett varumärke men väldigt lätt att förstöra det. Det har styrelsen i Nobelstiftelsen och VD Lars Heikensten tyvärr lyckats med på kort tid. Nobelmuseet kommer bli lika tråkigt och fult som Stockholm Waterfront och handen på hjärtat – vem vill fira i ett modernistiskt helvete när man kan sitta och njuta i det underbart vackra Stadshuset? Lars! Lägg ner projektet innan det är för sent.

Svenska Dagbladet


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast