VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Sydsvenskan:"Låt inte landsbygden bli skräpytor för stadsbor"

"Väljare som känner sig bortglömda av politikerna och frånåkta av utvecklingen har en tendens att lägga sina röster på populistiska rörelser som lovar att de kan lösa komplicerade problem med snabba Alexanderhugg. Som utvecklingen i både USA och EU visar kan dessa populister – ofta till höger, ibland till vänster – bli ett hot mot stabiliteten i både demokratisk och ekonomisk bemärkelse.?"

"Löfven talar gärna om sitt "samhällsbygge", ett projekt som alla ska känna sig delaktiga i, oavsett om de bor "i en storstad eller på landsbygden, bruksort eller förort". ... "Enligt en Sifo-mätning för Svenska Dagbladet anser 78 procent att landets ledande politiker gynnar Stockholm och större städer på bekostnad av resten av landet.

Det är en varningssignal som måste tas på allvar.

Politiker som låter landet glida isär gör det på egen risk och på allas bekostnad."

Sydsvenskan

 


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.